Genomineerde: WPS

‘Nominatie mooie blijk van waardering naar onze trouwe medewerkers’

Voor Digna van Zanten van WPS (We prove solutions) zijn het dynamische en vooral mooie tijden. Sinds 1 augustus is de dochter van WPS-oprichter Eef van Zanten de nieuwe managing director van het Lierse bedrijf (als opvolger van haar vader en Mark Knulst). Half oktober ontving ze ook nog eens het bericht dat de specialist in logistieke teelt- en afleversystemen is genomineerd voor de MKB Westland Partners Ondernemersprijs 2018!

“Dat laatste is verrassend”, vindt Digna, “aangezien WPS een aantal jaren geleden ook moeilijke tijden heeft gekend. We waren te afhankelijk van de Nederlandse tuinbouwsector, dat maakte ons kwetsbaar. Het moest echt anders, zo realiseerden we ons. We hebben onze markt verbreed op twee manieren: enerzijds door meer te exporteren, anderzijds door ons meer te richten op bedrijven die plantonderzoek verrichten, zoals veredelaars. Momenteel komt 50% van onze omzet uit het buitenland, uit landen als de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Denemarken. De nieuwe koers heeft ons bepaald geen windeieren gelegd; WPS presteert prima, dat bewijst ook de nominatie. Dat we nú echter al een kans maken op de prestigieuze MKB Westland Partners Ondernemersprijs is een aangename surprise. Voor mijn gevoel zijn we immers nog maar net begonnen. Ik heb nog zoveel plannen, er valt nog zoveel te doen. Aan de andere kant maakt zo’n eervolle nominatie je wel bewuster van wat we allemaal al wél hebben gedaan. We waren zo gefocust op innoveren en verbeteren, dat we soms zelfs vergaten trots te zijn. Ik zie het daarom ook als een enorme blijk van waardering naar onze vaste, trouwe medewerkers en relaties, die ons ook in de lastige tijd hebben gesteund door samen op te blijven trekken.”

Innovatie

Wie de corebusiness van WPS wil begrijpen, moet zich verplaatsen in de logistieke processen van onder meer potplantenkwekers en plant-onderzoeksbedrijven. “Onze visie is dat bedrijfsprocessen altijd slimmer kunnen”, zegt Digna. “Daarom bieden we intelligente logistieke systemen en automatisering (hardware en software) aan die het rendement, de efficiency en duurzaamheid van deze bedrijven verbeteren. Gebaseerd op de best practices van honderden tuinbouwbedrijven en plantonderzoekers ontwikkelen we met bewezen technieken bedrijfszekere roboticaoplossingen op maat. Denk hierbij aan sorteersystemen, afleversystemen, inpaksystemen, wijderzetrobotsystemen, camerasystemen et cetera. Die laatste registreren bijvoorbeeld uiterst nauwkeurig hoeveel knoppen en bladeren er aan een plant zitten, wat zijn kleur is, hoeveel water en zonlicht de plant krijgt, wat de invloed van externe factoren als bemesting of  bestrijdingsmiddelen is, et cetera. Al deze informatie heeft een klant 24/7 digitaal beschikbaar, met tal van efficiencyvoordelen tot gevolg. Daarnaast maken onze systemen het mogelijk dat plantenbestellingen volautomatisch worden georderpickt, gelabeld, ingepakt en gewrapt. Klinkt simpel? De praktijk leert anders. Het vraagt enorm veel kennis en onderzoek. Innovatie en nieuwe uitdagingen blijven de rode draad in ons bedrijf, zodat we onze klanten altijd op maat kunnen bedienen.”

Duurzaamheid

WPS is uiteraard ook actief op het gebied van duurzaamheid. In meest brede zin van het woord welteverstaan. Van Zanten: “Actueel mondiaal thema is bijvoorbeeld het terugdringen van het gebruik van plastic. We hebben een wrappingsysteem voor een complete tray ontwikkeld, zodat niet ieder plantje afzonderlijk een hoesje krijgt. Maar duurzaamheid zit voor ons niet alleen in onze producten en processen. Het betekent voor ons ook een duurzame relatie met het personeel opbouwen. We willen een werkgever zijn bij wie mensen graag willen werken, zich veilig en op hun gemak voelen, met ruimte voor groei en uitdagingen. We hebben gemerkt hoe belangrijk het is als mensen je trouw blijven, ook of júíst als het even tegenzit. Hoe houd je ze dán binnenboord, maar ook: hoe krijg je ze überhaupt binnenboord? Daarom doen we ook onderzoek naar de beweegredenen van mensen om bij WPS te willen werken. Wat kunnen we doen om hun een fijn gevoel te geven en bij ons te komen én te blijven? De nominatie voor de MKB Westland Partners Ondernemersprijs zal daar zeker toe bijdragen.”

www.wps.eu