Fotografe Mabel Böhms timmert hard aan de weg: ‘Een goed netwerk is key  voor iedere ondernemer!’

Al is fotografe Mabel Böhms pas 22 jaar oud, er staan indrukwekkende referenties op haar website. Zanger Jim Bakkum schrijft bijvoorbeeld dat hij geen moment twijfelde toen hij een foto zocht voor zijn live album. Hij koos voor een portret dat Mabel tijdens een theatershow van hem had geschoten. “Alles zit erin; het genot, het plezier en de emotie!” 

Claude en Danny Vera
Dat zijn geen kleine berichten, beseft Mabel ook. “Ik vind het vooral geweldig om in het theater, tijdens concerten of op festivals te fotograferen. Momenteel staat mijn foto van Danny Vera levensgroot op de ledborden bij Ziggo Dome. Ja, dat vind ik wel heel erg tof!”

Onlangs hing de manager van Claude aan de lijn met de vraag of Mabel kon komen fotograferen in de Ziggo Dome. “Dat kwam eigenlijk slecht uit, want ik zou met mijn moeder een weekendje weg gaan. Ik heb serieus even geaarzeld, maar toen toch maar als een razende mijn vlucht omgeboekt zodat ik na de show gelijk door kon rijden naar Schiphol. Want fotograferen in Ziggo is natuurlijk wel een bucketlist-dingetje. Eigenlijk mág je daar geen nee tegen zeggen, toch?!”

Geen ellebogenwerk
Mabel was 14 toen ze begon met fotograferen. “Ik startte met de oude camera van mijn vader. Ik was toen al een echt paardenmeisje, dus waren mijn eigen paarden mijn eerste fotomodellen. Gaandeweg ging ik mij ook richten op andere fotografiebranches en verruilde ik stapsgewijs die vakantiecamera voor betere apparatuur.” Mabel studeerde af in Creative Business op Inholland en in 2019 schreef ze zich met haar bedrijf Mabel Böhms Media in bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels heeft Mabel al behoorlijk wat vlieguren gemaakt, en een groot netwerk opgebouwd. “Dat moet ook,” weet ze. “Een goed netwerk is key voor iedere ondernemer! Ik werk bijvoorbeeld veel samen met fotograaf Rolf van Koppen en West Country Media. Een andere foto- of videograaf voelt meer als een collega dan een concurrent. Dat past helemaal bij mij. Ik ben niet zo van het ellebogenwerk.”

Perfecte plaatje
Als echte allrounder kan Mabel voor allerlei opdrachten worden ingezet, van bedrijfsreportages tot portretten of evenementen. “Dat vind ik juist het fijne van mijn vak. Iedere opdracht is anders. Soms sta ik bovenop een dak of een hijskraan, dan weer op een podium. De uitdaging ligt bij het vinden van de juiste locatie, het licht, de compositie en de scherptediepte. Als het me dan ook nog lukt om de juiste emotie te vangen en een geschikte nabewerking toe te passen, is voor mij het plaatje compleet!”

Staan er nog dingen op haar bucketlist? Mabel denkt na. “Ik zou graag eens tijdens de Vrienden van Amstel willen fotograferen. Verder zou het mooi zijn als ik mijn liefde voor reizen kan combineren met het maken van een fotoreportage. Als nieuw lid van MKB Westland hoop ik in de toekomst ook andere Westlandse ondernemers van dienst te mogen zijn. ”

mabelbohmsmedia.nl