Esther Starrenburg van Tendenz Kappers blikt terug op  het afgelopen succesjaar

‘Het was overweldigender dan gedacht’

Ze waren er vooraf al voor gewaarschuwd door de winnaar van de MKB Westland Partners Ondernemersprijs 2016. ‘Let op’, had Lex van der Ende  van de Van der Ende Groep vorig jaar op de avond van de bekendmaking tegen Rob en Esther Starrenburg van Tendenz Kappers gezegd: ‘Als je wint, komt er heel veel op je af’. Het bleek een understatement.

Voor Rob en Esther Starrenburg en het complete team van Tendenz Kappers was de winst van de prestigieuze award vorig jaar de spreekwoordelijke kers op de taart, zegt Esther in de sfeervol ingerichte kapsalon in Honselersdijk. “Het was daarnaast ook mooi voor mijn ouders, die net als mijn opa, oprichter Nelis Plomp, lang in de zaak hebben gestaan”, geeft ze ook haar vader, moeder en grootvader de credits voor de prijs. “Het is misschien een cliché, maar wij waren vorig jaar al ontzettend vereerd met de nominatie. Op de avond zelf ontvingen we vervolgens allereerst de Strategie-award. Met de hoofdprijs hielden we niet eens rekening, we hadden helemaal niets te verliezen. Dus toen we werden uitgeroepen tot MKB Westland Partners Ondernemer van het jaar 2017 was dat een enorme verrassing. Ongeloof en blijdschap maakte zich op dat moment van ons meester. We zijn die avond nog iets gaan drinken met het team, in de veronderstelling dat we de volgende dag ‘gewoon’ aan de slag zouden gaan. Maar zoals Lex van der Ende al voorspeld had: er kwam ongelooflijk veel op ons af. We werden overspoeld met reacties. Er werden taarten gebracht, we ontvingen talloze telefoontjes en berichtjes en de media-aandacht was enorm, letterlijk onbetaalbaar. Maar het mooiste vonden we eigenlijk nog de warme felicitaties van onze gasten. Als kapper bouw je vaak een heel nauwe relatie met je klanten op, dan is het ontzettend fijn om te zien hoe blij ze voor je zijn. Dat heeft ons echt geraakt.”

Erkenning

Inmiddels zijn we een jaar verder. De wisselbeker, die altijd prominent aanwezig was in de kapsalon, is ingeleverd bij de organisatie en overhandigd aan de nieuwe gelukkige. Esther: “Het is de winnaar uiteraard van harte gegund en wij feliciteren hen van harte. Als vorige winnaar mochten wij overigens ook in de jury plaatsnemen. Het was zó mooi om te zien hoe gepassioneerd de genomineerden tijdens de bedrijfsbezoeken waren. Het waren allemaal topbedrijven en ook wij kunnen nu zonder overdrijving tegen de winnaar zeggen: er komt heel wat op je af. Deze prijs heeft echt een grote status in Westland opgebouwd. Je onderneemt niet sec om deze award te bemachtigen, maar als je genomineerd wordt, is dat al een enorme erkenning voor de inspanningen van alle medewerkers in het bedrijf, laat staan als je hem wint.”

Bewuster

Naast erkenning voor het team van Tendenz, vond Esther de winst uiteindelijk ook een erkenning voor de kappersbranche: “Het toonde aan dat kapper zijn veel meer is dan alleen ‘haar in model knippen’. We hebben binnen brancheverenigingen aan collega’s uit mogen leggen hoe wij ondernemen, wat onze visie, missie en strategie zijn et cetera. Andere kapsalons kwamen bij ons kijken om te zien hoe ons concept er in de praktijk uitziet. De prijs heeft ons tevens nóg bewuster gemaakt van onze mogelijkheden. We kregen de moed en het vertrouwen om de stappen die we wilden zetten, nog sneller te nemen. Dat zijn wellicht kleine dingen, maar al die details maken voor onze gasten uiteindelijk wel het verschil. En ja, het leverde ons tot slot zeker ook enkele nieuwe klanten op. Al met al was het overweldigender dan gedacht.”

“Het waren allemaal topbedrijven en ook wij kunnen nu zonder overdrijving tegen de winnaar zeggen: er komt heel wat op je af.”

www.tendenzkappers.nl