Cybercriminelen hebben het ook op Westland gemunt

Cybercrime is een begrip dat iedereen kent, maar wat houdt het nu precies in? Welke risico’s loop je als bedrijf? Belangrijker nog: hoe kun je voorkomen dat je als persoon of als bedrijf slachtoffer wordt van een van de modernste wijzen van criminaliteit? 

Een avondvullend programma in het World Horti Center in Naaldwijk, georganiseerd door Gemeente Westland, MKB Westland en Platform Veilig Ondernemen Nederland gaf antwoorden op bovenstaande vragen. Diverse sprekers informeerden de meer dan honderd aanwezige ondernemers en overige geïnteresseerden. 

Dagvoorzitter Kees van der Spek, bekend van het televisieprogramma ‘Oplichters in het buitenland’ waarbij met regelmaat sprake is van cybercriminaliteit, loodste de aanwezigen soepel door het programma heen. Na de opening door wethouder Anko Goudswaard was Joost Fromberg de eerste spreker, met de woordspeling ‘Ongeluk zit in een klein hackje’ sprak hij openlijk over de cyberaanval op zijn bedrijf. Oogopener voor de toehoorders was dat een zwak wachtwoord in een privé-account op social media voor de hack heeft gezorgd. “Vanuit de accounts van onze zakelijk partners werden zogenaamd slippers verkocht. Voor anderhalve ton werden advertenties geplaatst en de kopers ontvingen uiteraard niets. Er waren dus nog meer slachtoffers door een enkel datalek… We hebben ervan geleerd en zijn direct aan de slag gegaan met een preventieplan en een escalatieplan, mocht het gebeuren moet je weten wat je moet doen.”

Aansluitend sprak techexpert Erik de Jong de zaal waarschuwend toe: “Denk niet dat criminele jou niet willen hacken. 

Vergelijk het met zakkenrollen; ook daar vindt het gewoon plaats zonder dat de dief weet wat hij aan buit zal hebben. Elk bedrijf is een IT-bedrijf, in een zeldzaam geval zal de bedrijfsvoering volledig kunnen doorgaan als computersystemen platliggen.” 

Accountmanager cybercrime bij de Politie Vincent Stittelaar gaf aan dat Westland vanwege de schat aan hoogwaardige kennis en industrie met betrekking tot zaad- en plantveredeling en insectbestrijding een potentieel doelwit is voor cybercriminelen. “De vraag is niet of het gebeurt, maar wanneer. We adviseren ondernemers om ICT geen sluitpost in de begroting te laten zijn, om experts in te schakelen bij een gebrek aan technische kennis, om eenvoudige basismaat­regelen te treffen en om ervaringen te delen in een veilige omgeving. Aan de Politie is vervolgens de taak om preventief acties op te zetten, te verstoren waar de criminaliteit gaande is en op te sporen als de misdaad al is gepleegd.”   

Patrick Jordens kijkt als  bestuurslid ‘Digitalisering, ICT & cyberveiligheid’ bij MKB Westland terug op een succesvolle avond. “Dit thema moet hoog op de agenda blijven staan, we mogen hier niet in verslappen. De tips die deze avond door experts zijn gegeven worden door MKB Westland verspreid onder de aan­wezigen en ook in onze nieuwsbrief besteden we er ruim aandacht aan. We hopen hiermee bij te dragen aan een weerbaar bedrijfsleven. Criminaliteit en ook cybercriminaliteit zou nooit mogen lonen, samen kunnen we dit bewerk­stelligen.”