Column: MKB is de norm

Nederland heeft meer positivisme nodig. Persoonlijk ben ik wel klaar met al die doemverhalen dat de wereld zo ongeveer vergaat en we daar niets aan kunnen doen. Optimisme zit ondernemers in de genen. Hoeveel er ook gaande is in de wereld – en dat is veel – geloof ik nog steeds dat het wél beter kan en dat wij daar als ondernemers zelf ook een rol hebben.

Of het nu gaat om klimaat, stikstof of bestaanszekerheid, ondernemers worden te vaak gezien als onderdeel van het probleem. Terwijl het mkb, met zijn maatschappelijke betrokkenheid en innovatiekracht, juist onderdeel is van veel van de oplossingen. Die rol moeten we dan ook wel pakken. Natuurlijk verwachten we van alles van ‘Den Haag’, maar als je goed om je heen kijkt, zie je dat ondernemers gezamenlijk, al dan niet samen met de gemeente, ook veel zelf kunnen doen aan de problemen waar het in de landelijke politiek over gaat.
 
Samenwerking is hier key. Dat zei ik begin februari ook op het podium van het gezamenlijke MKB Regio Event van MKB Den Haag, MKB Leidschendam-Voorburg en MKB Westland. Een mooi evenement dat het belang en toegevoegde waarde van samenwerking in de regio goed heeft onderstreept.
 
Van Den Haag, en zeker het nieuwe kabinet (wanneer en in welke vorm dan ook), verwacht ik beleid dat ondernemers niet beperkt, maar juist de ruimte geeft, uitdaagt en stimuleert om het goede te doen. Dat vraagt om wet- en regelgeving die rekening houdt met de mogelijkheden en beperkingen van mkb-bedrijven, en niet wordt gemaakt met grote ondernemingen in het achterhoofd.
Want we zien waar dat toe leidt: ongekende regeldruk en steeds complexere regels die voor een klein bedrijf niet te doen zijn.

99 procent van alle bedrijven in Nederland is klein of middelgroot. Het mkb móet dus de norm zijn, niet de uitzondering.

Jacco Vonhof
Voorzitter