Buitelaar Metaal ʻCreatief metaalbedrijf tussen de kassenʼ

‘Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder’. Het is de slogan van een groot verzekeringsbedrijf, maar doet ook opgeld voor Buitelaar Metaal uit De Lier. In 2001 begonnen als producent van voornamelijk tuinbouwgerelateerde metalen objecten, nu een toonaangevend en creatief bedrijf voor alles wat met metaal te maken heeft.

Oudecampsweg

In 2001 startte Richard Buitelaar een eigen metaalbedrijf. “Het was in een oude stal in Maasland dat ik begon met mijn eigen bedrijfje; tussen de oude huisraad begon ik met het produceren van maatwerk metalen delen zoals o.a. aluminium kanalen, monorails, etcetera. Op zeker moment ga je ook een beetje hobbyen en ga je leuke dingen maken. Door geen ‘nee’ te zeggen, ga je langzamerhand groeien. In 2005 kwam Dennis van Mil hier werken, sinds 2016 vormen we samen de directie.” zegt Buitelaar.

Louter maatwerk

Het bijzondere aan Buitelaar Metaal is dat werkelijk alles specifiek voor de klant wordt gemaakt, er ligt niets klaar op de plank. Van Mil zegt erover: “We willen klanttevredenheid zonder concessies, elke keer wil je de klant verbazen en haar verwachtingen overtreffen. Natuurlijk gaat niet altijd alles in één keer goed en soms houden we daar dan ook niets aan over dan een tevreden klant.” De klanten zijn naar schatting 85% zakelijk en 15% particulieren, de glastuinbouw biedt nog steeds een trouwe klantenkring, maar ook in de horeca, evenementenbranche, reclame en industrie vind je de creaties van metaal.

Andesgebergte

Buitelaar zegt met zijn kenmerkende bescheidenheid: “Als je door de regio rijdt, zie je veel van onze producten terug. Denk maar eens aan de bloemen op de rotonde in Den Hoorn en de Westlandletters bij de gemeentehuizen. Dat is niet alleen reclame voor de gemeente, maar ook voor onszelf. De grote rode W bij de Wollebrand komt ook van ons, we hebben daar zelfs deels in natura voor betaald gekregen. Gingen we een dagje waterskiën en eten met onze collega’s, goud toch? Een beetje trots was ik toen we ons ontwerp terugzagen in de Andes, bij een tv-programma van de EO. Dat is een end weg hoor!”

Alles in eigen beheer

Vacatures plaatsen is niet echt nodig, nieuwe collega’s kloppen meestal zelf aan. Van Mil betoogt: “We doen alles in eigen beheer, van inmeten tot montage, van administratie tot de financiële controle, van grafische kennis tot de productie, van websitebeheer tot promotie. Jaarlijks krijgen we hier vele aanvragen voor stages, helaas kunnen we er maar een paar blij maken. Regelmatig blijven die na de stageperiode hier werken.” Buitelaar vult aan: “Als ik op een verjaardag vertelde in de metaal te werken, zag ik hoofden omdraaien. Het wordt als ‘saai’ gezien. Als ik vervolgens vertel dat we werken voor 538, Netflix, RedBull en Rabobank, hangen ze aan je lippen.”

Sociaal betrokken

Hoewel het bedrijf nauwelijks reclame maakt, is het wel zichtbaar in de samenleving. De betrokkenheid is groot, legt Van Mil uit: “We dragen graag ons steentje bij, vooral aan mooie en leuke projecten in Westland; denk aan het Spektakelfeest in Maasdijk, Bradelier, maar ook de Compassiebeer in Delft of Westland on Stage. We nemen graag onze verantwoordelijkheid, dat doen we ook met betrekking tot duurzaamheid. LED in het hele pand, een klantbezoek met ons gekke elektrische autootje (Twizy) en hergebruik van verpakkingsmaterialen zijn simpele voorbeelden.”

Nominatie

Door de tijd zijn er allerlei andere werkzaamheden dan maatwerkproducties bijgekomen. Sinds 2020 focust Buitelaar Metaal weer puur op maatwerk daarom is er een nieuwe BV opgezet; Laserij. Laserij beschikt over een plaatlaser, kantbank en buislaser. Deze produceert halffabricaten voor Buitelaar Metaal en vele andere klanten. “Ook hebben we een verhuurtak opgericht waarvoor mijn zoon verantwoordelijk is, hij verhuurt bijvoorbeeld ijsbarren, pop-up kassen en het zwembad.” De nominatie is met enthousiasme ontvangen, aldus Buitelaar: “Het is goed voor onze naamsbekendheid en het is leuk te laten zien wat er nu achter die roldeuren afspeelt. De nominatie alleen is voor ons al een prijs geweest!”