Buislaser biedt Buitelaar Metaal nieuwe mogelijkheden

Met de aanschaf van een eigen buislasersnij-machine heeft het Lierse metaalbedrijf Buitelaar Metaal een primeur in handen. Nee, het is niet het enige bedrijf in Westland dat over zo’n machine beschikt, maar wel een van de weinige die zijn buislasercapaciteit ook aan derden aanbiedt.

Complete eindproducten maken. Dat is de kracht van Buitelaar Metaal. Vaak zijn dat heel bijzondere producten, helemaal ontworpen en geproduceerd volgens de wensen van de klant. Denk aan een mobiele tribune voor een bank, een compleet ingerichte zeecontainer die als tijdelijk verkooppunt kan dienen of een groot, op maat gemaakt logo. Het iconische letterlogo WESTLAND, te zien bij het gemeentehuis aan de Verdilaan, is misschien wel het meest bekende eindproduct dat Buitelaar Metaal gemaakt heeft. Maar ook voor kleinere producten is men bij de Oudecampsweg 37A aan het juiste adres. Denk aan verplaatsbare ballastbakken (z.g. CUBES) voor vlaggenmasten, presentatiemeubels en inpaktafels.

Allround

Buitelaar Metaal is een allround metaalbedrijf. Dagelijks werken er vijftien mensen aan fraaie projecten. Veelal in de werkplaats maar waar nodig ook op locatie. Ze beschikken over een eigen machinepark voor zagen, boren, lassen, knippen, zetten, plasmasnijden en draaien. Daarnaast heeft Buitelaar Metaal een netwerk van toeleveranciers om zich heen voor verzinken, poedercoaten, bestickeren en dergelijke. Daarnaast worden er ook diverse metalen creaties verhuurd; van een pop-up kas tot ijsbarren en van rollende voertuigen tot mobiele tribunes. Daarmee zijn de mogelijkheden bij het Lierse bedrijf eindeloos.

Creatief

Opvallend is de grote diversiteit aan opdrachten; allemaal maatwerk voor diverse branches. De basis hiervoor ligt vaak in een CAD-tekening of een eenvoudige schets. De verdere ontwikkeling gaat dan in nauw overleg met de opdrachtgever, waarbij Richard Buitelaar, die het bedrijf in 2001 is gestart, het creatieve brein is. Hij denkt graag met de opdrachtgever mee om tot een mooi eindproduct te komen.

“Vaak heeft de klant of zijn marketingbureau zelf al een concept in het hoofd. De realisatie daarvan doen wij dan helemaal. Daar zijn we sterk in”, zegt Dennis van Mil, die in 2005 bij het bedrijf kwam en in 2016 mede-eigenaar werd. “We maken de tekeningen en de vertaalslag van ontwerp naar product. Ook het monteren doen we, waardoor we een compleet eindproduct kunnen leveren”, aldus Van Mil. De opdrachtgevers komen inmiddels uit heel Nederland, maar Buitelaar Metaal blijft een onmiskenbaar Westlands bedrijf. Met duidelijk roots in het Westland, een flexibele instelling en oog voor detail.

Buislaserwerk

Sinds vorig jaar is er nog meer mogelijk bij Buitelaar Metaal. In 2018 besloot het bedrijf een eigen buislasersnijmachine aan te schaffen. Dat is een techniek waarbij een laser profielen snijdt.

Van Mil: “In onze producten maken we steeds vaker gebruik van buislaserwerk. Tot voor kort moesten we dat allemaal uitbesteden. Het was mede Chris Overkleeft, die als zzp’er al veel voor Buitelaar Metaal werkte, die met de suggestie kwam om zelf te gaan buislasersnijden. Hij wilde meegaan in dit avontuur en ook operationeel verantwoordelijk worden voor de machine.”

Het feit dat Buitelaar Metaal een buislasersnijmachine heeft is vrij uniek. “Ja, er zijn meer bedrijven die zo’n machine in huis hebben, ook in Westland, maar die worden veelal ingezet voor eigen massa productie. Wij gebruiken hem puur om in te zetten voor projecten die we maken voor onze opdrachtgevers. Met de nieuwe machine kan Buitelaar Metaal niet alleen sneller werken, maar ook mooier en efficiënter. Bovendien is er meer ruimte voor creativiteit omdat we nu alle stappen in het productieproces in huis hebben.”

Netter

Buitelaar Metaal merkte al direct de voordelen van de buislaser bij het maken van de eigen producten. De machine lasert uitsparingen in buis- en kokerprofielen. Tevens kunnen aan de uiteinden van de profielen willekeurige vormen worden aangebracht. “Door slim te ontwerpen kunnen we sneller, efficiënter en netter produceren”, zegt Chris Overkleeft. “De werkvoorbereiding versnelt, de bewerking zelf gaat sneller en we maken minder fouten. Zagen en boren hoeft niet meer. En de lassers die met de gesneden profielen aan de slag gaan hebben hun rolmaat op kunnen bergen dankzij de nauwkeurigheid waarmee de machine snijdt en het slim ontwerpen.”

Toeleveren

De buislaser heeft voldoende capaciteit om ook halffabricaten te gaan toeleveren. “Daar is veel interesse voor, merken we”, gaat Overkleeft verder. “Buislaseren is toegankelijk voor een breed publiek. We kunnen al wat met een simpel schetsje. Daar moet een vertaalslag van worden gemaakt want de buislaser doet zijn werk aan de hand van een computertekening. Wie niet de vaardigheden in huis heeft om deze tekeningen te maken, kan dit door ons laten doen.”

Uitdagingen

Het werk op de buislaser groeit snel. “Nu we hem hebben, ga je er ook naar werken”, verklaart Overkleeft. “Buitelaar Metaal zegt niet gauw ‘nee’ tegen opdrachten. Daardoor zien we ons ook met de buislaser regelmatig voor uitdagingen gesteld. Iets te brede U-profielen of platte strips? Het is allemaal al gesneden. Zulke uitdagingen vinden we alleen maar leuk.”