Autobedrijf Zeeuw & Zeeuw, een vertrouwde naam in een innoverende markt

In de Delftse Nassaulaan begon Piet Zeeuw in 1972 een kleine autogarage met een pompstation, onder een flatgebouw. Ruim een halve eeuw later is dat bescheiden bedrijfje uitgegroeid tot een klein imperium met 36 vestigingen in meerdere provincies.
Wat onveranderd is; de familie Zeeuw heeft nog steeds het stuur in handen; Piets dochters Marie-Lise en Michèle zijn anno 2023 de eigenaren.  

Historie

Als zoon van een boer die een eigen melkronde maakte, had Piet Zeeuw al vroeg meer interesse in wagens en auto’s dan in het melken van koeien of verkopen van melk. “De benzine stroomde door zijn aderen!” zegt Marie-Lise Zeeuw. “Na een auto-opleiding en een stage in Duitsland bij BMW, begon hij voor zichzelf. Eerst met LADA en eind jaren ’70 klopte Renault aan en werd er, heel toepasselijk, verhuisd naar de Motorenweg in Delft. Het bedrijf groeide en groeide en ook de regio maakte kennis met Autobedrijf Zeeuw. Al snel werd koers gezet naar Westland, het ging daarbij vaak om overnames; in De Lier werd Autobedrijf Van den Berg overgenomen en in ’s-Gravenzande werd Garage Droog een loot aan de stam van de Zeeuw-bedrijven.”

36 vestigingen  

Met de jaren groeide het bedrijf en wijzigde een aantal keer de naam. “Door een fusie met Autohaag heeft Autobedrijf Zeeuw vanaf het begin van deze eeuw lange tijd ‘Autohaag Zeeuw’ geheten. In 2019 is deze naam gewijzigd in ‘Zeeuw & Zeeuw’. Het oudste bedrijf in onze groep, ‘Van Bunningen’, is al meer dan 100 jaar oud. Het 50 jarig jubileum van het door onze vader opgerichte bedrijf is hierdoor niet groots gevierd in 2022. We zijn vooral bezig met kwaliteit en service bieden aan onze klanten. En…met vooruitkijken!” zegt Michèle Zeeuw. Momenteel bestaat de organisatie uit 580 medewerkers, verdeeld over 36 vestigingen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. 

Zussen Zeeuw

De huidige naamgeefsters van Zeeuw & Zeeuw hebben hun eigen pad gelopen, om beiden uiteindelijk directeur-eigenaar te worden. Marie-Lise Zeeuw ging direct na de studie Bedrijfseconomie aan het werk bij het autobedrijf van haar vader. “De organisatie was nog wat kleiner en kende zes vestigingen. Eigenlijk heb ik in die tijd alles geleerd over de diverse geledingen, waar ik nog steeds mijn voordeel mee doe. Alleen auto’s repareren kan ik niet, haha.“ Zus Michèle gooide het over een andere boeg; na haar HEAO-studie ging ze werken in commerciële functies in de AGF- en sierteelthandel. “Onze moeder is Française en mijn kennis van de Franse taal maakte dat ik goed als accountmanager Frankrijk kon werken. Een bijzonder leerzame tijd die zorgde dat ik kennis van buiten de autobranche kon inbrengen toen ik in 2007 toetrad tot het bedrijf.” Ook een derde zus is actief in de organisatie, wat het predicaat ‘familiebedrijf’ dus zeer passend maakt.

Breed dienstenaanbod  

Naast het verkopen van nieuwe auto’s van de merken Dacia, Ford, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Nissan, Renault, Suzuki en occasions, biedt de Zeeuw & Zeeuw-groep nog meer producten en diensten. “Zo hebben we ‘Zeeuw & Zeeuw verzekeringen’, waar de mensen naast de autoverzekering ook alle overige verzekeringen kunnen onderbrengen. Ook verkopen we via Z-Energy laadpalen en laadpassen voor zowel de MKB’er als particuliere klant. Het bedrijf Z-Signing bestickert alles wat je maar kan bedenken; van bedrijfsbussen, gebouwen tot treinen. Drie schadeherstelbedrijven en de leasemaatschappij Forward Lease completeren de familie. Tevens richten we ons steeds meer op Last Mile Distribution, met name in de grote steden. Zelf ben ik naast eigenaar ook merkdirecteur KIA, mijn zus is eigenaar en merkdirecteur Mitsubishi en Nissan. We werken met een directie die bestaat uit vijf merk­directeuren en overkoepelend algemeen directeur Jan Hofstede.” legt Marie-Lise Zeeuw uit.

Westland

Westland is altijd een belangrijke markt geweest voor Zeeuw & Zeeuw, het was één van de eerste gebieden waar werd uitgebreid. Het lidmaatschap van MKB Westland was daarom ook voor de hand liggend. “Het netwerk van MKB Westland is erg waardevol, onze teamleden van ‘Team Zakelijke Markt’ zijn regelmatig aanwezig op bijeenkomsten. Dit leidt vervolgens tot goede gesprekken en hieruit kan een vrijblijvend advies volgen over het wagenpark van een bedrijf. Personenauto’s of bedrijfswagens, we kunnen het allemaal leveren voor onze klanten. Met bestickering, eventueel leasecontract, verzekering en laadpaal. Wie is er nu zo volledig? We zijn een vertrouwde naam in een markt die blijft innoveren.” zegt de in Westland woonachtige Michèle Zeeuw.