ANEXO  ‘Energiebesparing is niet duur, het is duurzaam!’

Het ontzorgen van ondernemers in hun energievraagstukken. Dat is wat Anexo kortweg doet met een team van circa 100 collega’s, dagelijks zijn zij actief zijn om alle klanten verder te helpen in hun uitdagingen op energiegebied. De diensten bieden ze landelijk vanuit Poeldijk aan. Zij helpen ondernemers hun energievraagstukken te verduurzamen.
Energiemanagementsysteem Navi
Tessa van Heijningen, sinds één jaar ‘Productspecialist energiemanagementsysteem’ bij Anexo: “We helpen ook het midden- en kleinbedrijf in hun energievraagstukken. Zo bieden wij voor onze klanten het energiemanagementsysteem Navi aan. Een systeem dat hun overzicht en inzicht geeft in hun energiestromen. Wij richten Navi zo in dat dit aansluit bij hun business.”
Mark van Driel, ‘Manager ontwikkelen en vernieuwen’ bij Anexo, roemt Navi: “Dit systeem geeft een overzicht van de verbruiken en het vergelijken hiervan. We kunnen zeer nauwkeurig bekijken hoe, waar en wanneer de energie verbruikt wordt. Zo plaatsen we tussenmeters en kunnen we gericht zoeken waar precies de meeste energie in een pand wordt verbruikt. De verkregen informatie wordt geplaatst in een dashboard waarin de klant inzicht krijgt. De informatie kan zelfs ‘real time’ worden weergegeven in de MijnAnexo portal. Er wordt gemeten, er is inzicht en vervolgens kan de wijziging worden geregeld.” Ook helpt Navi met het monitoren van energiebesparende maatregelen, zodat de klant voldoet aan de energiebesparingsplicht.

Verplichte maatregelen
Als een bedrijf jaarlijks 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruikt, bestaat er namelijk een verplichting tot het nemen van energiebesparende maatregelen. “Deze verplichting geldt al vanaf 2019, maar nog niet alle ondernemers voldoen hieraan. Volgens het activiteitenbesluit milieubeheer is men verplicht deze maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Wij helpen ondernemers zich focussen op hun core business. Zij zijn niet altijd bezig met nieuwe wetgeving. 50.000 kWh klinkt als een enorme hoeveelheid energie, maar een gemiddelde winkelier of ondernemer op een bedrijventerrein komt hier al snel aan. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar.” legt Van Heijningen uit.

Niet duur, wel duurzaam
Voor de kosten hoeven bedrijven het niet te laten om een energiecheck te doen; er worden één keer implementatiekosten gerekend en maandelijks wordt er per meetpunt betaald. Uiteindelijk leiden de metingen tot inzicht en besparingen door de maatregelen. Van Driel: “In het woord ‘duurzaam’ zit het woord ‘duur’, dat heeft ondernemers lang weerhouden. Nu worden de ogen geopend dat het echt geld kan opleveren. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld lonend, Ledverlichting idem. Je ziet dat onze adviezen voorbij huisvesting gaan. Ook op het gebied van elektrische auto’s adviseren wij bij het aanleggen van de infrastructuur van snelladers. Bij ons eigen pand in Poeldijk is 10% van de parkeerplaatsen geschikt voor elektrische auto’s, de energie komt van zonnepanelen. Nieuwe auto’s moeten over negen jaar 100% elektrisch zijn, Anexo denkt daar graag in mee!”
Meten is weten
Meten is weten en biedt absoluut kansen voor ondernemers, zowel kleine, middelgrote of grote ondernemingen. Anexo helpt door ondernemers anders te laten kijken naar hun energievraagstukken!

Over Anexo
Anexo B.V. biedt inzicht in energie, openbare verlichting en biedt (slimme) netwerkoplossingen die bijdragen aan een betrouwbare en duurzame energievoorziening door heel Nederland. Anexo is onderdeel van de netwerkgroep N.V. Juva, het netwerkbedrijf dat werkt aan een leefbare en duurzame samenleving voor iedereen. N.V. Juva kent drie dochterondernemingen die ieder haar eigen specialisaties kennen: Westland Infra Netbeheer B.V. (distributie van elektriciteit en gas in de regio’s Westland en Midden-Delfland), Capturam B.V. (richt zich op duurzame en innovatieve activiteiten die bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening in de regio) en Anexo B.V.

anexo.energy