Jack van Gelder vol energie tijdens MKB Westland Energiek Ontbijt

In alle vroegte op woensdag 16 september jl. was het weer tijd voor het MKB Westland Energiek Ontbijt. Net als voorgaande jaren was Westland Infra gastheer van deze netwerkbijeenkomst en zorgde voor een heerlijk ontbijtbuffet. De bijeenkomst werd druk bezocht met meer dan 150 ondernemers. Jack van Gelder, de spreker van deze ochtend, maakte er een amusante ochtend van. Vol enthousiasme vertelde hij de ene anekdote na de andere. De Westlandse ondernemers in de zaal genoten aanzienlijk van het verhaal van van Gelder.

Na het goed verzorgde ontbijt kregen de ondernemers een warm welkom van de directeur van Westland Infra, Frank Binnekamp. Westland Infra vindt het verduurzamen van de energiehuishouding erg belangrijk. “De wereld is continu in beweging en wij bewegen mee”, aldus Binnekamp.

De ondernemers in de zaal maakte deze ochtend voor het eerst kennis met Henk Salome, de nieuwe voorzitter van MKB Westland. Salome heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van de bedrijven van het concern Dutch Flower Group en het versterken van de sierteeltsector in Nederland. Ook is hij  sinds 1 september lokale aanjager MVO Westland. De voorzitter bedankte de velen aanwezigen voor hun komst en hoofdsponsor Westland Infra voor de gastvrijheid!

Na de welkomstwoordjes moedigde Lars Boellaard van Westland Partners de ondernemers aan om een Westlandse ondernemer te nomineren voor de MKB Westland Partners Ondernemersprijs. Bij de volgende netwerkbijeenkomst op 26 november, wordt deze prijs voor de 9e keer uitgereikt. Nomineren kan via www.mkbwestland.nl. Het winnen van de MKB Westland Partners Ondernemersprijs staat niet alleen fraai op het CV van een onderneming, ook levert de prijs veel publiciteit op. Die aandacht gaat niet alleen maar uit naar de winnaar. In de aanloop naar de definitieve bekendmaking richten ook de WOS en Het Hele Westland de schijnwerpers op de drie finalisten. In promotiefilmpjes die regelmatig worden uitgezonden, worden de drie kanshebbers nader gepresenteerd. Lars Boellaard had nog een primeur. Hij vertelde dat Inge Vermeulen, directeur Gemeente Westland en Wim Halverhout van Rabobank Westland zich hebben toegevoegd aan de jury.

Vervolgens kwam Jack van Gelder aan het woord. Vanaf 1976 was Jack van Gelder werkzaam voor de NOS als radiosportverslaggever. In het NOS radioprogramma ‘Langs de Lijn’ doet Jack Van Gelder onder andere verslag van de voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal. Jack van Gelder is daarbij bekend om zijn unieke, zeer enthousiaste manier van commentaar geven. Bij de TROS presenteerde Jack van Gelder in 2004 het populaire programma ‘Sport in Beeld’. In juli 2015 tekende Van Gelder een contract van drie jaar om vanaf 15 september 2015 te gaan werken bij Sport1. Toen hij de belangstelling van Sport1 aan de NOS bekendmaakte, wilde de staatsomroep zijn aflopende contract bij de NOS verlengen tot het WK van 2018, maar Van Gelder koos uiteindelijk voor Sport1, mede omdat die de wedstrijden van de Champions League gaat uitzenden en de NOS niet meer.
Zijn verhaal ging alle kanten op. Hij vertelde over “zijn club” AFC en hoe vaak hij met zijn cluppie bij Westlandia kwam. Van zijn carrière bij de TROS naar een geweldige anekdote over een tenniswedstrijd met Freek de Jonge en Johan Cruijf. De laatstgenoemde imiteerde van Gelder overigens voortreffelijk. Wat bij het grote publiek waarschijnlijk minder bekend is, is dat Jack in zijn begintijd van ‘ langs de lijn’ toen hij er nog niet van kon leven, in de mode werkte. 10 jaar lang vertegenwoordigde hij Parijse modehuizen. Van Gelder vertelde over de raakvlakken tussen het zakenleven en de sport. “Wij verkopen journalistiek en ik heb het in me dat ik voor een lange termijn zaken wil doen. Ik ben een ‘stayer’.” Hij refereerde naar John de Mol, die hem tot wel drie keer benaderd heeft voor een overstap, waarop van Gelder steeds met ‘nee’ antwoorde.

De sportcommentaar vertelde dit alles vol humor. De zaal met ondernemers genoot volop van zijn enthousiaste verhalen. Tot slot was er nog interactie met de zaal, want van Gelder bedacht het spel ‘Wie is de beste bedrijfsleider?’. Hij noemde een naam van een voetbalcoach, waarvan het publiek bekende eigenschappen moest noemen. Met over iedere coach weer een uiterst interessante, vaak grappige anekdote.

Na het vermakelijke en enthousiaste verhaal van van Gelder spraken de Westlandse ondernemers nog na onder het genot van een kopje koffie. Het was een zeer geslaagde ochtend, een ochtend met een lach!

Foto’s: Rolf van Koppen Fotografie