Weverling Groenproviders:  ʻDagelijks bezig met biodiversiteit en duurzaamheidʼ

Weverling Groenproviders is niet meer uit het Westlandse straatbeeld weg te denken. Het bedrijf bestaat precies 80 jaar en is al een halve eeuw gevestigd in Westland. Menno Weverling zit sinds 2009 in de directie en is sinds 4 jaar algemeen directeur van de vier BV’s die samen ‘Weverling’ vormen: naast het al genoemde Weverling Groenproviders zijn dit Allure Tuinen, House of Green en Groenperspectief.

Familiebedrijf

“Mijn opa Frits begon vlak voor de oorlog zijn eigen hoveniersbedrijf in de buurt van de Haagse Zuiderparklaan. Hij had de vakschool succesvol afgerond en wilde op eigen benen staan. De meeste klanten waren welgestelde families. De klanten woonden in statige huizen in Benoordenhout of het Belgisch Park.” Na Frits zwaaide diens zoon Fred jarenlang de scepter. Momenteel is de derde generatie actief binnen het bedrijf; behalve Menno Weverling is ook broer Niels actief als mede-eigenaar. Niels houdt zich vooral bezig met particuliere klanten, wagenpark en facilitaire zaken. “Veel klanten zijn zo trouw; in Den Haag en Westland zijn er mensen die al sinds de jaren ’60 en ’70 gebruik maken van onze diensten. Er zijn ook enkele woningcorporaties waar wij al tientallen jaren voor werken.” zegt Menno Weverling.

Vier verschillende vennootschappen

In een ruim kantoor met zicht op een prachtige tuin vertelt de in Den Hoorn woonachtige directeur over de diverse bedrijven die samen ‘Weverling’ vormen: “De meeste mensen zullen ons kennen onder onze eigen naam; er zijn echter nog drie bv’s die onder onze holding vallen. In 2009 is Allure Tuinen opgericht en in 2018 Groenperspectief. Tussendoor hebben we ook nog een bedrijf overgenomen; House of Green.” Groenproviders is de tak die de ontwikkeling, aanleg en onderhoud verzorgt van de groene buitenruimte. De klantenkring bestaat vooral uit gemeenten, woningcorporaties en bedrijven. Allure Tuinen bedient het hogere segment van de particuliere markt. House of Green is een ontwerpstudio aan het chique Noordeinde waar tuinontwerpers werkzaam zijn om groene oasen te creëren. Groenperspectief tenslotte is de sociale onderneming aan de Weverling-stam; mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden hier intensief begeleid en stromen regelmatig door naar regulier werk.

Nominatie

Naast de nominatie voor de MKB Westland Partners Ondernemersprijs, is Weverling Groenproviders ook genomineerd voor de Ondernemersprijs Haaglanden. Het bedrijf voelt zich hierdoor gesterkt; “Wij zien deze positieve aandacht als een waardering voor het harde werken. Nog maar zeven jaar geleden kwam ook onze branche onder druk te staan; je ziet dat in een crisis eerst de bouw de klappen krijgt en dat het daarna doorsijpelt. Naast het snijden in diverse kosten en het werken met een flexibele schil zijn we ook vooral blijven ondernemen. Nu hebben we weer 100 mensen in dienst en huren we zo’n 20 ZZP’ers en uitzendkrachten in.”

Duurzaam en Sociaal

Behalve een financieel gezonde onderneming die met meerdere bv’s aan de weg timmert, heeft Weverling Groenproviders ook een maatschappelijk gezicht. “Er zijn niet veel bedrijven die een sociaal werkbedrijf binnen hun organisatie willen of kunnen realiseren, hier hebben we echt onze nek uitgestoken. Ook op duurzaamheidsgebied proberen we een steentje bij te dragen; dagelijks proberen we de biodiversiteit te verhogen en tegelijk de leefbaarheid te verbeteren!” besluit Menno Weverling.

weverling.nl