Wetswijzigingen per 1 januari 2024

Per 1 januari zijn er diverse wetten of wetswijzigingen in werking getreden. Een aantal van deze wijzigingen hebben wij hieronder verzameld. Naast onderstaande wijzigingen is ook de omgevingswet in werking getreden per 1 januari 2024. Lokaal zal hieruit het omgevingsplan volgen, de gemeente heeft tot 2032 om hun omgevingsplan aan te passen aan de omgevingswet. Onze gemeente heeft nu een tijdelijk omgevingsplan dat bestaat uit de huidige regels vanuit bestemmingplannen en rijksregels. Zodra wij meer weten over de vervolgstappen binnen onze gemeente zullen wij dit met jullie delen.

Plastic bestek en wegwerpservies verboden in horeca

Je mag je gasten geen plastic wegwerpbekers, plastic bestek en -maaltijdverpakkingen aanbieden om ter plaatse in een horecagelegenheid te gebruiken. Dit geldt ook voor evenementen en bedrijfsrestaurants.

Wanneer het echt nodig is, kan er voor gekozen worden bepaalde plastic wegwerpbekers, plastic bestek en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken. Je moet dan wel 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Een uitzondering aanvragen kan via het formulier Melding regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

Voor wie?
Horecagelegenheden
Evenementen
Kantoren
Zorginstellingen zijn uitgezonderd

Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl/plastic-wegwerpbestek-en-servies-verboden-horeca/
Let op, voor het meegeven van plastic gelden deze regels 1 juli 2023: https://ondernemersplein.kvk.nl/verbod-gratis-meegeven-plastic-bekers-en-bakjes/

Veiligheidscoördinator verplicht bij bouw- en sloopwerkzaamheden

Bij bouw- en sloopwerkzaamheden moet een Veiligheidscoördinator Directe Omgeving zijn aangesteld. De veiligheidscoördinator zorgt voor de veiligheid en gezondheid van iedereen in de directe omgeving van de bouw- en sloopwerkzaamheden. De veiligheidscoördinator werkt voor de hoofdaannemer of opdrachtgever en regelt de veiligheidswerkzaamheden namens hem. Vaak vervult een medewerker van de hoofdaannemer de rol van veiligheidscoördinator.

Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl/veiligheidscoordinator-verplicht-bij-bouw-en-sloopwerkzaamheden/

BV online oprichten

Het is mogelijk om een BV online op te richten. Het digitaal oprichten van een BV gebeurt met een digitale notariële akte. Je hoeft hiervoor niet bij de notaris langs te komen. Je kunt dit met een digitale audio-videoverbinding doen. Identificatie doet de notaris met een digitaal identificatiemiddel en ondertekenen gaat met een digitale handtekening. Een notaris mag weigeren de oprichting online te doen.

Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl/bv-oprichten-kan-via-beeldverbinding/

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

De onbelaste reisvergoeding is op 1 januari 2024 omhoog gegaan van € 0,21 naar € 0,23 euro per kilometer.

Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl/onbelaste-reiskostenvergoeding-stijgt/

Makkelijker belastingvrij ov-kaart aanbieden

Je hoeft geen loonheffing in te houden als je de kosten van een ov-kaart (ov-abonnement en/of voordeelurenkaart) voor werknemers vergoedt. De voorwaarde is dat de werknemers de ov-kaart ook zakelijk gebruiken.

Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl/makkelijker-belastingvrij-ov-kaart-aanbieden/

Minder belasting over geld derdengeldenrekening

Voortaan wordt geld op een derdengeldenrekening gezien als spaar- en banktegoed in plaats van als overige bezittingen. Je betaalt hierdoor minder belasting in box 3 van de inkomstenbelasting. Bij de aangifte inkomstenbelasting betaal je nu 0,36% belasting over dit geld, in plaats van de 6,17% voor overige bezittingen.

Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl/minder-belasting-over-geld-op-derdengeldenrekening/

Zelfstandigenaftrek verder omlaag

Het bedrag dat je mag aftrekken van de winst wordt sinds 2022 elk jaar lager. In 2023 was de zelfstandigenaftrek € 5.030. In 2024 is de zelfstandigenaftrek omlaag gegaan naar € 3.750.

De verwachting voor de komende jaren is als volgt:

  • 2025: € 2.470
  • 2026: € 1.200
  • 2027: € 900

Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl/zelfstandigenaftrek-verder-omlaag/

Minimumloon 2024

Op 1 januari 2024 is het wettelijk brutominimumloon ingevoerd. Er zijn geen vaste minimum maand-, week- en daglonen meer. Sinds 1 januari 2024 is de werkgever volgens de wet verplicht om werknemers per uur minimaal het minimumuurloon te betalen.  Ook voor werknemers onder 21 jaar gelden sinds 1 januari 2024 vaste minimumjeugdlonen per uur.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2024

Bekijk alle nieuwe wetten en regels per 1 januari 2024: https://www.kvk.nl/wetten-en-regels/nieuwe-wetten-en-regels-voor-ondernemers-vanaf-2024/