Voorkom file op het elektriciteitsnet

Netcongestie. Het is zo’n woord dat we een paar jaar geleden zelden of nooit hoorden en dat nu regelmatig de krant en talkshowtafel bereikt. In veel regio’s is een tekort aan transportcapaciteit voor verbruik en/of teruglevering van elektriciteit en daardoor ontstaan er ‘files’ op het elektriciteitsnet. In Westland zijn gelukkig weinig capaciteitsproblemen en zijn we het net fors aan het verzwaren. We onderscheiden ons daarmee in positieve zin van veel andere regio’s in Nederland, waar bedrijven soms lang moeten wachten op een nieuwe of zwaardere aansluiting.

Dat hier weinig files te melden zijn, betekent niet dat we rustig achterover kunnen leunen. Ook wij zien de druk op ons elektriciteitsnet toenemen. Er loopt een onderzoek naar mogelijke netcongestie in een deel van het Westland. Om te voorkomen dat grootschalige uitval ontstaat, hanteren we een wachtlijst voor aanvragen met betrekking tot teruglevering van grootverbruikers. De forse verzwaring van het net is een antwoord hierop, maar niet hét antwoord. Er moet meer gebeuren. En het goede nieuws is dat er beslist mogelijkheden zijn om slimmer om te gaan met vraag en aanbod van elektriciteit. 

Samenwerking is wat ons betreft het sleutelwoord. Een mooi voorbeeld is het energiecollectief op Honderdland. De zestien bedrijven die zich hierbij aansloten, zijn nu samen aan het onderzoeken hoe ze slim energie kunnen uitwisselen. Als bijvoorbeeld het ene bedrijf energie van z’n zonnepanelen over heeft, kan een ander bedrijf bijvoorbeeld de koelcellen aanzetten. Hierdoor wordt er slimmer gebruik gemaakt van het bestaande net. Daarmee kunnen kosten worden bespaard, én nog belangrijker op die manier kunnen wij alle klanten van voldoende capaciteit energie blijven voorzien.

Ik denk dat het goed is dat iedere ondernemer kritisch naar zijn of haar energieprofiel kijkt en zichzelf de vraag stelt waar die energie vandaan moet komen. Soms kun je met een kleine aanpassing de belasting op het net verlagen. Heb je bijvoorbeeld veel zonnepanelen en een aantal laadpalen, dan kan slimme software ervoor zorgen dat je alleen laadt wanneer er zon is. Met andere woorden: kijk eerst hoe je intern de opgewekte energie zoveel mogelijk
zelf kunt gebruiken. De volgende stap is de samenwerking opzoeken. Overweeg je zonnepanelen, maar hebben collega-ondernemers in jouw omgeving al volop panelen liggen?

Dan kun jij misschien beter investeren in een batterij en kunnen jullie gezamenlijk optrekken om de beschikbare energie optimaal te gebruiken. Mijn belangrijkste tip: Denk bij je bedrijfsstrategie na over je energieverbruik. Wil je iets nieuws, laat je dan goed adviseren en bespreek het ook eens met je buurman. Wie weet, rolt daar een mooie samenwerking uit!

Paul Langereis

Directeur Westland Infra Netbeheer