Volop uitdagingen rondom transitie energiesysteem

Nee, ook Nicolette van Veen en Paul Langereis van Juva durven niet te voorspellen hoe het energielandschap er volgend jaar uitziet. Ze zijn bezorgd over de torenhoge energieprijzen en zien nog niet direct licht aan het eind van de tunnel. “Maar achterover leunen en afwachten, is hoe dan ook een slechte strategie. We moeten anders – lees: creatiever – denken. Dit is hét moment om te onderzoeken of en hoe je nog op energiekosten kunt besparen.”

Het onderwerp energie domineert al maanden de headlines. De voor onmogelijk gehouden prijsstijging van gas bezorgt menig ondernemer een slechte nachtrust. Veel bedrijven willen nu haast maken met verduurzaming. Een verstandig besluit. Manager Marketing en Communicatie Nicolette van Veen tekent daarbij aan dat we anders moeten gaan denken. “We zitten nu echt in de transitie van het oude naar het nieuwe energiesysteem. In het vertrouwde plaatje zat de energiegebruiker aan het eind van de keten. We gaan nu veel meer toe naar de situatie waarin de gebruiker – of dat nu een ondernemer of particulier is – onderdeel is van de energieketen. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk als we kijken naar zonnepanelen. Daarmee ben je in één klap niet alleen consument, maar ook producent en onderdeel van het nieuwe energiesysteem geworden.”

Denken in samenwerkingen

Westland Infra-directeur Paul Langereis pleit ervoor dat ondernemers, energieleveranciers, gemeenten en netbeheerders meer met elkaar in dialoog gaan. “Waar wij voorheen de aanvraag voor zonnepanelen individueel bekeken, proberen we nu vaker in samenwerkingen te denken. Dus niet vandaag ondernemer A aansluiten en volgende maand ondernemer B, maar in één keer een heel bedrijventerrein.” Hij legt uit dat die aanpak nodig is om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.  

In delen van het land is daarvan al sprake en kunnen eigenaren van zonnepanelen geen stroom meer terugleveren.
“In onze regio is daarvan gelukkig nog geen sprake. Met de komst van de WKK-installaties voor de glastuinbouw hebben wij al jaren geleden ons net moeten verzwaren. Toch kunnen we niet garanderen dat de capaciteitsproblemen wegblijven. Daarom is het met het oog op de toekomst ook hier verstandig om het net slim en zo optimaal mogelijk te benutten.”

Toekomstperspectief

Westland Infra verwacht dat er de komende jaren steeds vaker ‘energiebubbels’ gaan ontstaan: groepen ondernemers die hun eigen energie opwekken. “Het is verstandig om nu alvast na te denken over dit soort decentrale initiatieven”, moedigt Paul aan. “En in de ideale situatie bestaat zo’n bubbel uit ondernemers met verschillende energieprofielen. Dus een combinatie van bedrijven die vooral overdag stroom gebruiken met bedrijven die juist ’s nachts energie nodig hebben.” Dit interessante toekomstperspectief biedt vooralsnog vooral oplossingen voor de langere termijn. Hebben de energiespecialisten ook tips die je meteen in de praktijk kunt brengen? “Isoleren”, is het directe antwoord van Paul. “Daar zou ik echt geen dag mee wachten.” Nicolette zegt het vooral belangrijk te vinden om goed in kaart te brengen hoe je energieverbruik er in de loop van de dag, de week en het jaar precies uitziet. “Als je daar inzicht in hebt, kun je gerichter zoeken naar besparingsmogelijkheden. Hou vooral ook de subsidiepotjes in de gaten en laat geen mogelijkheid onbenut!”

Kijk ook eens op:

energieverbruiksmanagers.nl

zetookdeknopom.nl