Voedselbank Westland onmisbaar voor 600 Westlanders

In 2002 begon het echtpaar Sies in Rotterdam vanuit hun huiskamer met mensen voorzien van voedsel en huishoudelijke producten. Drie jaar na het ontstaan besluit de diaconie van de Hervormde Kerk op het Naaldwijkse Wilhelminaplein ook in Westland een voedselbank op te richten. Enkele maanden na de start worden nog maar tien gezinnen ondersteund, anno 2023 gaat het om 180 huishoudens die de hulp van Voedselbank Westland niet kunnen ontberen. 

Ook in Westland armoede

Coördinator Aart Quak startte binnen enkele maanden na de oprichting en is na een kleine 18 jaar nog steeds actief in deze rol: “Alhoewel ik geen lid was van deze kerk, ben ik met enthousiasme begonnen in de functie. In mijn werkzame leven was ik ook altijd bewust van de sociale component in mijn werk.”
De net voor de Tweede Wereldoorlog in Maasdijk geboren Quak werkte als sociaal-economisch adviseur voor onder andere de WLTO. Hij was onder andere in Colombia en Sierra Leone actief. “In Westland zag niemand de noodzaak van het oprichten van een voedselbank. Mensen zouden hier niet noodlijdend zijn, maar het is vaak schaamte of trots om daaraan toe te geven. De diaconie herkende dat onder de radar mensen waren die onze hulp erg nodig hadden.”

Verhuizing Anjerlaan

“Pas vanaf 2010 zijn we de naam ‘Voedselbank Westland’ gaan gebruiken”, zegt Annelies Bakker-Hofte, sinds begin van dit jaar bestuurslid met in de portefeuille communicatie en marketing en in het dagelijks leven vrijwilliger, “Vanwege een verbouwing hebben we toen de Hervormde kerk verlaten en vonden onderdak in een zaal in de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan.
Pas in 2012 is de landelijke organisatie van Voedselbanken ontstaan. De federatie is nu de koepelorganisatie voor alle aangesloten verenigingen en stichtingen die onder de titel ‘Voedselbank’ actief zijn.”

Uitgifte boodschappenpakketten

Elke donderdagmiddag komen zo’n 180 klanten een pakket halen met daarin eten, drinken en huishoudelijke producten voor één tot acht personen. Bij elkaar worden zo wekelijks 600 mensen geholpen. “Jarenlang was het bestand zo’n 100 gezinnen, maar de laatste jaren zit er een forse stijging in. De doelgroep is divers; er zitten statushouders bij of mensen met psychiatrische aandoeningen, maar ook ondernemers die failliet zijn gegaan. Verwijzingen krijgen we van onder andere Gemeente Westland, Vluchtelingenwerk, GGZ, Schuldhulpmaatjes en Vitis Welzijn. Het is hierbij wel belangrijk dat er aan het onderliggende probleem wordt gewerkt. Mensen kunnen in de regel drie jaar, bij uitzonderingen vier jaar, klant zijn bij de Voedselbank. Erna moet men weer op eigen benen kunnen staan.” zegt de Naaldwijkse Quak. 

Westlands bedrijfsleven

Het bestuur van Voedselbank Westland bestaat naast Bakker en Quak uit Ron Sellmeijer en Ewout Loen die beiden circa twee jaar bestuurlijk actief zijn bij de organisatie. De 35 vrijwilligers helpen met het sorteren en uitgeven van de producten die voor 2/3 uit Westland komen. De producten die niet uit Westland komen worden in Wateringen gesorteerd op het distributiecentrum dat circa 15 voedselbanken van houdbare producten voorziet. “In Westland hebben we in Honselersdijk nog een opslagruimte annex sorteerlocatie bij een ijzerhandelaar. We ontvangen in Westland geen subsidie van de gemeente en moeten het dus hebben van giften. Dat kan gaan om producten van particulieren, zegeltjes van spaaracties die mensen in de supermarkt inleveren tot geld of in natura sponsoring van bedrijven. 

We zoeken altijd goede opslagruimten en over enige tijd moet de bestelwagen worden vervangen. Hulpvaardige bedrijven kunnen ons altijd benaderen.” zegt de Heulse Bakker met een innemende lach.

Kinderen 

Naast de wekelijkse boodschappen­pakketten wordt er voor kinderen soms iets extra’s gedaan. “Sinds dit jaar maken we voor schoolgaande kinderen van 4 tot 17 jaar speciale tasjes. Zij moeten niet met een lege maag naar school. Ook werken we samen met Stichting Jarige Job en maken dan een verjaardagsdoos met onder andere een taart die door een Maasdijkse vrijwilligster wordt gebakken.” zegt Quak. “Laatst kwam een meisje van een jaar of acht met haar moeder lopend uit Honselersdijk met een winkelwagentje in de plenzende regen. Ze waren doorweekt en een vrijwilliger heeft ze toen teruggebracht. Ze waren zo dankbaar! Ook een Indiase dame uit haar erkentelijkheid door voor onze vrijwilligers een typisch Indiaas hapje te koken. Zulke menselijke gebaren, daar doen we het voor!” vult Bakker aan.