vandervalk+degroot wint MKB Westland Partners Ondernemersprijs 2014

Desirée Curfs, voorzitter MKB Westland, vertelde enthousiast in haar openingswoord dat MKB Westland komend jaar van start gaat met het MKB investeringsfonds. Een fonds van Gemeente Westland om ons te ondersteunen in het ondernemerschap. “Daar gaan we vanaf januari met u het gesprek over aan hoe we gezamenlijke ambities kunnen realiseren”. Ook heette zij het voltallige college B&W van harte welkom. “Fijn om te zien dat jullie graag op deze netwerkbijeenkomst aanwezig zijn van onze MKB ondernemers. We hebben elkaar immers nodig. U kunt er voor zorgen dat ondernemers zich thuis voelen in Westland en dat ze maximaal kunnen ondernemen. Daar hebben we stevige gesprekken over om te komen tot gezond ondernemersbeleid”.

Na het welkomstwoord was het de beurt aan juryvoorzitter Lars Boellaard om de prijzen uit te reiken. JEM-id probeert continu dingen te bedenken waarvan de mensen nu zullen zeggen ‘dat hebben we toch niet nodig?’. Het internet- en softwarebureau is er op gericht om een totaaloplossing voor hun klanten te bieden en denken daarom altijd vooruit. In het juryrapport is te lezen dat de jury zeer onder de indruk was van hun werkwijze ‘scrum’, waarmee je samen met de klant bepaalt wat je gaat maken. De klant is iedere dag aanwezig bij het ontwikkelproces, zodat je een zo goed mogelijk eindproduct krijgt op een zo efficiënt mogelijke manier. De economie wordt bij dit bedrijf uitgevonden volgens de jury en dat spreekt aan. De rol die zij spelen in de tuinbouw met de ontwikkeling van de FreshTracker laat ook wéér zien hoe innovatief zij bezig zijn. Een terechte winnaar van de deelprijs ‘innovatie’.

Vandervalk+degroot wint de prijs in de categorie ‘strategie’. De jury heeft besloten dat zij de beste strategie hebben. Zij zijn nog steeds niet klaar met groeien en blijven zoeken naar nieuwe markten. De ontwikkeling van ‘de Waterjet’, geschikt voor het reinigen van riolen, is een goed voorbeeld daarvan. Zij kunnen dingen die niemand anders in de wereld kan. Ze bouwen o.a. zelf het materieel, doen de inspectie en kunnen alles ook zelf repareren. Daarnaast is de jury gecharmeerd van hun ‘platte’ organisatiestructuur, zodat elke vestiging zo persoonlijk mogelijk blijft en dat dus het ‘spelletje’ zoals zij zelf zeggen blijft werken.

Het multidisciplinair centrum, Summit Health, wint de prijs ‘meest onderscheidend’. De jury was zeer onder de indruk van al de disciplines die zij onder 1 dak hebben. Zij coachen mensen naar een gezonde levensstijl. Zij kijken verder en gaan continu op zoek naar de oorzaak. Een gezonde levensstijl is óók voor een werkgever belangrijk. Goed om te zien dat Summit Health daaraan bijdraagt, vindt de jury. Ze pakken de basis goed aan. Indien dit mentaal is, hebben zij ook daar hun specialisten voor in huis. Dit alles, maakte diepe indruk op de jury.

Na de uitreiking van de deelprijzen werd er een filmpje getoond waarin vandervalk+degroot als overall winnaar bekend werd gemaakt. Volgens de juryvoorzitter zijn de heren van vandervalk+degoot “bijna visionair”. In het juryrapport is dan ook te lezen dat sinds de oprichting in 1962 het bedrijf zich continu blijft ontwikkelen en uitbreiden. Het rioleringsbedrijf is onder andere van 0 tot 500 medewerkers gegroeid. “Je merkt de bevlogenheid van de medewerkers”, aldus de jury. Vandervalk+degroot blijft investeren in hun personeel zodat de medewerkers kunnen doorgroeien in het bedrijf. Dat het bedrijf

dingen kan doen die niemand anders in de hele wereld kan, maakt diepe indruk op de jury. Denk aan de in eigen beheer ontwikkelde ‘Waterjet’. De filosofie over o.a. het materieel en hun platte organisatiestructuur spreekt erg aan. Op punten als ‘bedrijfseconomische prestaties’ en ‘strategie’ scoorde vandervalk+degroot zelfs bovengemiddeld. Daarbij onderscheiden zij zich in hun branche en blijven zij zoeken naar nieuwe markten. Vandervalk+degroot is dan ook een terechte winnaar van de MKB Westland Partners Ondernemersprijs 2014.

Na de uitreiking van de forse bekers en juryrapporten maakten de vele aanwezigen gebruik van de gastvrijheid in de Oude Kerk om uitgebreid te netwerken onder het genot van een overheerlijk Japans buffet. We kunnen terug kijken op een spannende, mooie avond.