PB tec:  ʻDe nieuwe locatie is strategisch; zo werven wij personeelʼ

Een prachtig, nieuw pand in het Maasdijkse Honderdland vormt de thuisbasis van PB tec. De kantoren zijn zichtbaar vanaf de A20 en het kantoor biedt een mooi uitzicht over het glasareaal. Bijna 90% van de klanten is actief in de glastuinbouw, een symbolischer locatie is niet denkbaar.  Een prachtige plek om in gesprek te gaan met commercieel directeur Koen Brabander.

Brabander plastics

Koen Brabander is een van origine Wateringse ondernemer. Toch heeft hij meer gezien dan alleen de toren van de St. Johannes de Doper; “Toen ik nog jong was, besloten mijn ouders om hun heil in het buitenland te zoeken. Mijn vader was kassenbouwer en heeft achtereenvolgens in Ierland en Amerika gewerkt, de zaken gingen goed. Soms zelfs te goed, waardoor hij een bedreiging vormde voor het lokale bedrijfsleven. Na verloop van tijd keerden we dus terug naar Nederland, naar Berkel en Rodenrijs.” In Berkel begon Brabander ook het gelijknamige bedrijf met zijn broer Paul; Brabander Plastics. Een onderneming die gespecialiseerd was in het aanleggen van waterafvoeren in de glastuinbouw.

Peter van den Berg

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om de afkorting ‘PB’ te zoeken in de familie Brabander, is de naam toch echt afgeleid van Peter van den Berg. Hij had drie bv’s die actief waren in de tuinbouwtechniek; PB systems, PB techniek en PB water-techniek. In 1989 namen Koen en broer Paul PB Watertechniek over en in 2002 volgt de elektrotechniek-tak het bedrijf. Al snel wordt het bedrijf toonaangevend in de tuinbouwtechniek en de klantenkring komt van over de gehele wereld. De combinatie van elektrotechniek en watertechniek is zeker in het buitenland uniek. Dit vergroot de snelheid van projecten en de integraliteit komt de kwaliteit ten goede.

Westland

Ondanks de wereldwijde rol, is PB tec gewoon in Westland gevestigd. “Voorheen waren we op meerdere locaties werkzaam; naast Berkel en Rodenrijs bestonden er ook locaties in Naaldwijk en Wateringen. Op zeker moment wil je op één plek verder en die hebben we nu gevonden. De locatie is bewust zichtbaar vanaf de rijksweg; zo hopen we personeel te werven. Echt reclame maken we al een aantal jaren niet meer, we kunnen er eigenlijk niet te veel nieuwe klanten bij hebben, haha…. Het is serieus een punt; de huidige klantenkring slokt al onze capaciteit op.” De locatie in Honderdland is ook strategisch gekozen; voorheen werden klanten bezocht, tegenwoordig komen buitenlandse bedrijven naar Westland. Er worden dan meerdere ketenpartners tegelijkertijd bezocht.

Nominatie

De toekomst voor PB tec ziet er roos-kleurig uit; sinds een jaar is het bedrijf in handen van een Private Equity fonds. Een deel van de aandelen is teruggekocht door huidig CEO Richard Schmit en Koen Brabander. Volgende stappen voor het bedrijf zijn, na de financiële injectie, to buy and build. In de afgelopen twee jaar is de omzet verdubbeld en groeien ook de buitenlandse takken (Armada Electrics en Powerplants) gestaag door. Brabander besluit: “Personeel werven is een doorlopende uitdaging voor PB tec. Er zijn niet genoeg mensen te vinden die de techniek in de tuinbouw begrijpen. Gelukkig zijn we in het Westland gevestigd waar zeker net zulke talenten rondlopen als we nu in ons PB team hebben. Je merkt ook dat de aandacht die we ontvangen door de nominatie voor de MKB Westland Partners Ondernemersprijs helpt bij het werven van nieuwe medewerkers. We zijn dagenlang op de WOS te zien geweest, betere promotie is er niet!”

pb-tec.com