Paul van der Helm en Stef van Adrichem  van Eetcafé De Witte: ‘Corona bracht duurzame ontwikkelingen in een stroomversnelling’

Innovatie & digitalisering, niet geheel toevallig begin mei hét thema van een webinar van MKB Westland (in samenwerking met Rabobank), waren de twee pijlers waarop veel bedrijven konden blijven drijven tijdens corona. Ook Eetcafé De Witte liet in een uitdagende periode zien uit het juiste horecahout gesneden te zijn.

‘We hebben er veel van geleerd, maar we leren natuurlijk liever op een andere manier,’ zeggen Paul van der Helm en Stef van Adrichem van Eetcafé De Witte. ‘Daarom alsjeblieft niet nóg een pandemie! Toch mogen we uiteindelijk, nu we in de slotfase van de coronamaatregelen zitten, tevreden terugkijken op de manier waarop we om zijn gegaan met deze lastige situatie. Zo zijn we er trots op dat we niemand hebben hoeven ontslaan; zelfs de 0-urencontracten zijn gerespecteerd. We hebben iedereen aan het werk kunnen houden door het ontwikkelen van een volledig nieuw concept: Le blanc à la maison (de witte thuis).’

Betrokkenheid

Dat nieuwe concept had alles te maken met innovatie én digitalisering. Van Adrichem: ‘We bedachten dat het ook leuk kan zijn om thuis samen lekker uit eten te gaan. We bereidden een 7-gangendiner voor twee personen, dat bij ons in De Lier of in ’s-Gravenzande afgehaald kon worden. De kwaliteit was uitstekend, het enige dat thuis nog moest gebeuren was even opwarmen. Mensen konden alleen online bestellen via onze website, daarvoor werd een apart bestelplatform ontwikkeld. Ook moesten we voor onze PR een grote stap maken in het gebruik van sociale media. Toen het concept eenmaal stond, was de interesse enorm. Alleen al met Kerstmis hadden we 1.800 bestellingen! We draaiden hierdoor altijd wel break-even. Maar wat voor ons misschien nog wel belangrijker was: de betrokkenheid en binding van ons team is optimaal gebleven, dan wel nog verder versterkt. We hebben aangetoond dat we ook bij tegenslag met elkaar heel creatief kunnen zijn. Als we straks terug gaan naar het oude normaal, dan is het fijn om te weten dat we nog altijd op iedereen kunnen rekenen, zoals ons personeel dat in coronatijd op óns kon. Een enorme win-win dus voor De Witte.’

Verbouwing

Le blanc à la maison werd mede mogelijk doordat de – toch nog zeker niet gedateerde – locatie in ’s-Gravenzande volledig werd gerenoveerd meteen nadat de coronapandemie uitbrak. Van der Helm: ‘Die verbouwing stond in oktober 2020 op het programma, maar toen we hoorden dat we dicht moesten, zijn we direct gestart. Door die tijdwinst konden we tijdens de tweede lockdown na de zomer in onze nieuwe, veel ruimere keuken meteen aan de slag met ons nieuwe afhaalconcept.’

Gelukkig was ook Anthony de Jong van Rabobank enthousiast en kon hij zorgen voor de financiering van de verbouwingsplannen: ‘Dat wij in deze risicovolle tijd groen licht gaven aan zo’n groot renovatieproject, geeft aan hoeveel vertrouwen er was én is in de toekomstbestendigheid van De Witte.

Maar het tekent ook hun ondernemersdrive: investeren en vernieuwen in een periode waarin veel onzekerheid heerste, zeker voor horecabedrijven. Dat verdiende een compliment én onze back-up.’

Duurzaamheid

Inmiddels is het hartje zomer en is De Witte helemaal klaar voor een toekomst zonder corona. Le blanc à la maison mag dan definitief de koelkast in zijn gegaan, andere aspecten zijn ervoor teruggekomen in de bedrijfsvoering. Van Adrichem: ‘We zijn op tal van vlakken duurzamer gaan opereren. Denk aan koeling en verwarming, verminderen van afval, LED-verlichting, isolatie van warmte en geluid et cetera. De Witte was als horecaconcept al toekomstbestendig, maar deze pandemie bracht diverse duurzame ontwikkelingen nog eens in een extra stroomversnelling.’

www.eetcafedewitte.nl