Patrique Zaman (Avy) ‘Van droom naar drone’

Patrique Zama is een man met een missie. Vijf jaar geleden startte hij zijn bedrijf Avy om met drones de wereld te helpen in ontoegankelijke gebieden. Rabobank gelooft in zijn verhaal en draagt graag een steentje bij om zijn droom te verwezenlijken.

“Vrijwel ieder mens heeft wel iets ondernemends”, begint Patrique. “Mijn motto is: durf te dromen. Hoe groot de ambitie of hoe complex het idee ook is, begin er gewoon mee. Waarschijnlijk kom je veel verder dan je denkt. In Afrika hoorde ik een uitspraak: Hoe eet je een olifant? Door te beginnen met kleine hapjes!”

Wing drone

Voor Patrique speelde mee dat hij als kind al gefascineerd was voor alles wat vliegt en iets goeds wilde doen voor de wereld. “Vijf jaar geleden wist ik vrijwel niets van de luchtvaart en drones. En zeker niet van alle technische innovaties waar we mee bezig zijn. We hebben nu een nieuw type luchtvoertuig ontwikkeld met de voordelen van een drone en de voordelen van een vliegtuig en helikopter. Wij hebben een zelfsturende wing drone ontwikkeld waarmee we verticaal kunnen stijgen en landen. Wij kunnen een gebied van honderden kilometers bestrijken voor een fractie van de kosten van vliegtuigen of helikopters. Avy kan echt iets bijgedragen aan de verbetering van de wereld.”

Ideëel doel

Er zijn ontzettend veel gebieden in de wereld die te afgelegen zijn om er te komen of te kostbaar om er naartoe toe te gaan met een vliegtuig of helikopter. “Onze drones kunnen voor heel veel doeleinden worden ingezet. Ook militair. Maar wij leveren echter uitsluitend aan organisaties die iets positief bijdrage aan de maatschappij. Zo is een vriend van mij actief in de bescherming van natuurparken in Afrika. Zij willen weten waar stropers zich ophouden en wat zij aanrichten. Met onze zelfsturende drones is dat technisch goed mogelijk. Ook worden onze drones ingezet om mensen te helpen, medicijnen af te leveren en zoek- en reddingsoperaties uit te voeren. Onze drijfveer is daadwerkelijk iets bij te dragen dat zinvol en nuttig is voor de wereld.”

Toekomstscenario

Julien van ’t Leven is accountmanager bij Rabobank Westland. Een van de private banking klanten van Rabobank Westland is een zogenoemde Angel Invester en was zeer onder de indruk van de ambities van Patrique. Zij heeft ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van het bedrijf. Via haar kwam Julien in contact met Patrique. “Wij geloven ook in de ambities van Avy. Als bank vinden wij het belangrijk om iets bij te dragen aan de verbetering van de wereld. Ons motto is; growing a better world together. Avy past hier zeer goed bij. In de ontwikkelingsfase kunnen wij AVY niet helpen op financieel gebied. Echter wanneer er bijvoorbeeld 100 drones geproduceerd moeten worden in korte tijd o.b.v. meerdere orders, dan kijken wij graag of de Rabobank deze werkkapitaalbehoefte passend in kan vullen. Daarnaast zijn wij een internationale bank met een internationaal netwerk. In dat kader zijn wij bereid om Avy ook in het buitenland zo goed als mogelijk te ondersteunen. Patrique is voor ons een voorbeeld van een ondernemer met een mooie droom en met zijn hart op de goede plaats.”

Avy

Avy ontwikkelt innovatieve zelf vliegende vliegtuigen voor humanitaire, levensreddende en professionele toepassingen.

Team Avy
Donauweg 21, 1043 AJ Amsterdam
+31 (0) 85 208 2085
info@avy.eu, www.avy.eu