“Wij hebben in het Westland een positief imago. Iedereen kent ons, maar eigenlijk weet niemand écht wat wij doen,” valt directeur Ruud van Diemen met de deur in huis. “Nog té vaak wordt Patijnenburg geassocieerd met de ouderwetse ‘sociale werkplaats’
Dat doet geen recht aan de ontwikkeling die wij sinds 2015 hebben doorgemaakt en de transitie die wij nu maken. Het wordt tijd om dat sociale stempel van ons af te schudden. Vanuit een wettelijk kader laten wij mensen zoveel mogelijk meedoen in de samenleving via regulier werk. Is iemand daar niet toe in staat, dan zullen wij een vangnet zijn, maar geen hangmat.”
Heftruckchauffeurs en horecapersoneel
Ruud nodigt ondernemers met vacatures nadrukkelijk uit om eerst naar Patijnenburg te bellen voordat ze gaan adverteren. “Wij hebben het Westlandse bedrijfsleven echt iets te bieden. Zoek je een heftruckchauffeur of horecapersoneel? Wij hebben ze in huis, opgeleid en wel! Binnenkort starten we werkontwikkel-lijnen voor elektriciens en laadpaalmonteurs. Zo sluiten wij zoveel mogelijk aan op de behoefte van de Westlandse arbeidsmarkt.“
Ook hoogopgeleide bijstandsmoeder
Ruud wil de term ‘iemand met een arbeidsbeperking’ niet horen. “Iederéén heeft een arbeidsbeperking! Ik zou geen goede verpleger zijn, en jij bent vast ook niet overal even goed in. Het is de kunst om iemands talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Het maakt trouwens niet uit hoe hoog iemands IQ is,” rekent Ruud af met een ander vooroordeel. “Dé doelgroep van Patijnenburg bestaat niet. Wij zijn er ook voor de hoogopgeleide bijstandsmoeder die jarenlang thuis voor de kinderen heeft gezorgd, of voor mensen die na lang mantelzorgen en nu weer op zoek zijn naar werk. Natuurlijk hebben zij andere begeleiding nodig dan iemand met een beschutte werkplek, maar ook zo’n medewerker moet worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. En ook daar hebben wij mogelijkheden voor!”
Waar de focus van de meeste ondernemers vooral ligt op het laten groeien van hun bedrijf, hoopt Ruud juist dat zijn personeelsbestand krimpt.
“Dan hebben we ons doel bereikt. Dat betekent immers dat er meer mensen een goede, passende plek hebben gevonden: precies waar het bij ons om draait.” Natuurlijk loopt het niet altijd van een leien dakje, dat beseft Ruud ook. “Maar daar staan ook enorme succeservaringen tegenover! Zowel voor het bedrijf als voor de uitgeplaatste medewerker.”
Zingeving door werk
Alles draait om maatwerk bij Patijnenburg. “Onze eerste vraag is:
‘Wat heb jij nodig om te kunnen werken?’ De ene deelnemer heeft genoeg aan even sparren met een jobcoach, een ander heeft een beschutte werkplek nodig. Wij zijn een bedrijf dat aan targets moet voldoen, dus we pamperen niet. Wij brengen onze deelnemers liever in beweging. Soms struikel je onderweg, maar dat geeft niets. Dan helpen wij je overeind, en heb je toch weer iets geleerd. Zo werkt dat in het leven!
In de samenleving doet iedereen ertoe, dus iedereen verdient het om naar vermogen mee te doen. Werk zorgt voor zingeving in je leven. Ieder mens heeft dezelfde psychologische basisbehoeften: autonomie, ergens bij horen en ergens goed in zijn. Het is onze taak om die basisbehoeften zo goed mogelijk in te vullen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt in de Westlandse regio:
die gemeenschapszin is hier gewoon!”