De lokale en regionale arbeidsmarkt is krap, wordt de komende jaren alleen maar krapper en er zijn werkzaamheden die door bedrijven worden uitbesteed in het buitenland. Tegelijkertijd hoor, zie en merk ik dat de gemeenschapszin en het ondernemerschap in Westland heel erg sterk ontwikkeld zijn. ‘Met elkaar en voor elkaar’, als prachtig uitgangspunt. Maar het begrip ‘elkaar’ is niet hetzelfde als ‘iedereen.’ Bij Patijnenburg werken ongeveer 300 mensen. Hoe kan het nou zo zijn dat we veel te weinig mensen vanuit Patijnenburg kunnen laten meedoen bij bedrijven? Hoe kan het zijn dat we maar één lijn iets ingewikkelder en technisch assemblage werk hebben? De rest is stickeren, in-, om- en verpakken van producten. Werk is belangrijk en niet alleen vanuit financieel oogpunt. Werk is ook belangrijk voor het versterken van de sociale binding en het gevoel van eigenwaarde. Als werk niet alleen iets doen is, maar daarnaast ook nog eens als zinvol wordt ervaren, heeft dat een hefboomfunctie op de eerdergenoemde functies van werk.
Zou ‘met iedereen en voor iedereen’ niet een nog mooier uitgangspunt kunnen zijn? Patijnenburg is niet van mij.
De gemeente is (formeel) eigenaar van Patijnenburg, maar eigenlijk is Patijnenburg van de Westlandse samenleving. Mijn oproep is daarom ook aan alle bedrijven als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen: “pak de verantwoordelijkheden op die horen bij dat eigenaarschap en zorg voor voldoende en zinvol werk voor iedereen. Dat mag in jullie eigen bedrijf zijn en het mag op onze locatie, die daarmee dan ook van jullie is. Doe aan winstmaximalisatie voor de hele Westlandse samenleving en dus voor iedereen.
We hebben onze arbeidsmarkt zo georganiseerd dat de mensen van Patijnenburg daarbuiten lijken te staan en dat moeten we als samenleving niet willen. Als het begrip ‘elkaar’ wordt vervangen door het begrip ‘iedereen’ dan is Patijnenburg toch helemaal niet nodig?
Ruud van Diemen
Algemeen Directeur