‘NIS2 en de weg naar de Cyberbeveiligingswet – Tijd voor actie’

Westlandse bedrijven opgelet: NIS2-compliance raakt de kern van de voedsel- en transportsector. Op 17 oktober 2024 trad de NIS2-richtlijn in werking. Deze EU-richtlijn vereist dat bedrijven in kritieke sectoren hun weerbaarheid tegen cyberdreigingen versterken. De nationale Cyberwet, die deze richtlijn in Nederland vertaalt, wordt in het derde kwartaal van 2025 verwacht. Voor veel Westlandse bedrijven in de levensmiddelensector, transport, energievoorziening en waterbeheer betekent dit directe actie om NIS2-compliant te worden.

In control zijn van cybersecurity
Om NIS2-compliant te worden, moeten bedrijven in control raken van hun cybersecurity. Dit houdt in dat ze een gedegen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren en een sterk risicomanagementproces opzetten. Security officers zijn hierbij onmisbaar. Anders dan CISO’s, die strategisch toezicht houden, spelen security officers een hands-on rol in de dagelijkse uitvoering van beveiligingsmaatregelen.

NIS2 en bestuurdersaansprakelijkheid
Onder NIS2 worden bestuurders persoonlijk verantwoordelijk voor het naleven van cybersecuritymaatregelen. Bij nalatigheid riskeren zij niet alleen hoge boetes, maar ook reputatieschade en juridische vervolging. Ernstige gevallen van nalatigheid kunnen zelfs leiden tot uitsluiting van bestuursfuncties. Dit benadrukt de noodzaak voor actief toezicht en investering in cybersecurity.

Essentiële stappen voor compliance 

1. Risico-inventarisatie (RI&E) – identificeer en evalueer cyberrisico’s.

2.Risicomanagement – implementeer maatregelen voor continu toezicht en beheer van risico’s.

3.Incident Response – stel procedures op voor snelle actie bij cyberincidenten.

4.Cyber Resilience – bereid de organisatie voor op herstel na incidenten.

5.Monitoring en Audits – voer regelmatige controles uit om de effectiviteit van maatregelen te waarborgen.

Vooruitkijken naar een veilige toekomst
Met de Cyberwet op komst is cybersecurity geen vrijblijvende keuze meer. Bedrijven die nu stappen zetten, beschermen niet alleen zichzelf maar ook hun klanten. De toekomst vraagt om weerbaarheid en vertrouwen – en NIS2-compliance biedt de basis daarvoor.

Lees een uitgebreid achtergrondverhaal over de Cyberbeveiligingswet op de website van MKB Westland.