Kleinere bedrijven digitaliseren succesvoller dan grote organisaties

Iedereen kent denk ik wel het verhaal van David en Goliath. Een reus en kleine jongen die een gevecht aangaan. Je zou verwachten dat de uitslag van tevoren vaststaat maar verrassend genoeg wint de underdog. Wat is de moraal van het verhaal? Niet alles wat groot en sterk is wordt winnaar maar wendbaar en slim kan het verschil maken. Dit geldt nu ook voor digitalisering in het MKB.

Kleinere bedrijven digitaliseren succesvoller dan grote organisaties
Ik spreek heel veel ondernemers en managers die werkzaam zijn in het MKB en een soort Calimero houding hebben. Er wordt dan vaak gezegd: grote bedrijven hebben de mensen en middelen om heel veel te doen op het gebied van digitalisering maar wij kunnen dat niet. Ik begrijp dat ze dit zeggen maar toch klopt het niet. Wij mogen als organisatie bij tientallen bedrijven en organisaties ons werk doen zowel heel groot als klein. En wat blijkt: projecten op het gebied van digitalisering zijn binnen kleinere bedrijven in algemene zin meer succesvol dan bij grote organisaties.

Snellere besluitvorming geeft kleine organisaties een digitaliseringsvoordeel
Hiervoor kunnen twee oorzaken genoemd worden. Allereerst de besluitvorming. In grote organisaties gaat de besluitvorming vaak traag en moet over heel veel schijven uitgevoerd worden. Bij grote organisaties moeten veel mensen een plasje doen over een besluit en zijn er vaak ook een beperkt aantal mensen die de durf of positie hebben om grote besluiten te nemen. Bij kleine organisaties is dit vaak anders. Er zijn minder niveaus die allemaal iets moeten zeggen en vaak kan een DGA, directeur of manager snel een besluit nemen. Er is minder overleg nodig en een besluit kan daarmee snel genomen worden. Dit verschil maakt voor besluitvorming op het gebied van digitalisering een wereld van verschil. Digitalisering vraagt om snelle reacties waarbij kleine organisaties dus in het voordeel zijn.

Minder complexiteit maakt digitalisering eenvoudiger voor kleine organisaties
Een tweede oorzaak voor succes ligt bij de complexiteit van een organisatie. In grote organisaties zijn er vaak veel meer uitzonderingen en versnippering waardoor de complexiteit hoog is. Er is een hoge diversiteit in werkwijze en processen waardoor digitale oplossingen vaak niet goed passen. Bij kleine organisaties is er vaak veel meer eenduidigheid en minder versnippering. Dit is een groot voordeel voor projecten op het gebied van digitalisering. Oplossingen sluiten beter aan en uniformering van processen en werkwijze is veel eenvoudiger te realiseren. Deze complexiteit speelt ook een rol bij de implementatie van een nieuw systeem of digitale oplossing. Het adopteren van systemen en oplossingen is in kleine organisaties gewoon eenvoudiger omdat mensen vaak kort op de bal zitten en slagvaardig kunnen opereren.

MKB kan digitalisering sneller en beter benutten, maar angst voor vernieuwing remt groei
In de praktijk kunnen MKB bedrijven dus veel effectiever zijn op het gebied van digitalisering dan large enterprises. Door snel besluiten te kunnen nemen en een relatief eenvoudige implementatie kan een nieuw systeem of digitale oplossing in een korte tijd uitgerold worden en kan de oplossing ook veel beter ingezet worden. Ik zie in de praktijk echter dat MKB organisaties vaak liever voortmodderen met oude oplossingen die zowel functioneel als technisch niet meer van deze tijd zijn. De weigering om te investeren en de angst voor nieuwe dingen weerhoudt ze ervan om echt stappen te zetten. Ik hoop dat MKB organisaties het belang van digitalisering onderkennen en de moed hebben om te investeren in nieuwe systemen en oplossingen en hiermee uiteindelijk de continuïteit en succes van hun bedrijf te kunnen bewerkstelligen.

Door: Jacco Schonewille IT Councelor