Geslaagde Snertbijeenkomst 2013

 

Ruim 175 MKB-leden en geïnteresseerden konden na binnenkomst genieten van een kop erwtensoep met roggebrood alvorens het programma van start ging. Voorzitter van MKB Westland en tevens dagvoorzitter Desiree van Yperen opende het officiële gedeelte van de avond met een bedankje voor de hoofdsponsor Rabobank Westland.

2013; Snertjaar of niet?

Willem van der Velden, werkzaam op afdeling Kennis & Economisch Onderzoek bij Rabobank Nederland, toonde vervolgens in zijn presentatie een perspectief voor 2013. De huidige economische situatie creëert een ‘nieuw normaal’, zo legt Willem van der Velden uit. Deze term houdt in dat er een lagere economische groei is door o.a. schuldafbouw van overheden, bedrijven en consumenten. Dit is een grote uitdaging voor gezinnen, bedrijven en overheden, zij zijn immers gewend aan een model dat op groei gebaseerd is. Echter is economische groei een beperkt begrip in welvaart, en betekent deze ontwikkeling niet het begin der einde. Juist nu moet er gekeken worden naar kansen en Van Der Velden ziet deze vooral in het buitenland en de export liggen, een positief gegeven voor Westland.

Ook al vindt er in 2013 nog geen economisch herstel plaats, het komt er wel degelijk aan, hetzij langzaam.

Bezuinigen én verbeteren?

Wethouder Arne Weverling nam vervolgens het podium over en gaf toelichting over de verbeteringen die de gemeente doorvoert in de dienstverlening. Groot onderdeel hiervan is de vernieuwde website van Gemeente Westland waarop vele gemeentezaken nu digitaal kunnen worden opgelost, zodat er minder tijd en papierwerk voor nodig is.

Voor de ondernemers is de ontwikkeling Tendernet zeer interessant: dit online marktplein voor aanbestedingen geeft ook de door de gemeente uitbesteedde werkzaamheden weer en geeft ondernemers de kans om zich aan te melden voor deze opdrachten. Deze en vele andere diensten van Gemeente Westland zijn te vinden op www.gemeentewestland.nl.

Discussie panelleden;

Als laatste onderdeel in het programma ging het panel, bestaande uit Arne Weverling van Gemeente Westland, Kees de Jonge en Serdar Çakiroglu van Rabobank Westland en Aart den Haan, ondernemer in Westland, in discussie over de voorgaande presentaties. Ondanks de analyse van de langzame economische groei zagen allen kansen en uitgangspunt was vooral dat innovatie en samenwerking de sleutel tot het ‘overleven’ zijn.

Het was een zeer interessante avond te noemen. MKB Westland benadrukt dat er vele kansen liggen voor de Westlandse ondernemer. Hierin spelen de agrarische sector, bouw en export een grote rol. Voor alle ondernemers blijft het belangrijk om actief te ondernemen en in te spelen op de wensen van de consument. Vooral sterk door samenwerking!

De avond werd zoals vanouds afgesloten met een borrel waarbij er druk werd nagepraat en genetwerkt.

De volgende MKB bijeenkomst, Beachpraet, vindt plaats op donderdag 20 juni en ook daar hoopt het MKB weer vele ondernemers te inspireren en te motiveren!

(bron: Rolf van Koppen Fotografie)