Wat wil jij later worden? Zo tegen het einde van de basisschool, wordt deze vraag regelmatig aan leerlingen gesteld. Veel van hen antwoorden juf, voetballer, vlogger, gamer of artiest. Beroepen die leerlingen kennen van TV, internet of familieleden. Wanneer je tien of elf jaar oud bent, ligt je hele toekomst nog voor je. Een toekomst waarin veel te kiezen valt en veel nog onbekend is. Met de WNTweb Beroepenbank vergroten we de beeldvorming over toekomstige beroepen.
Op de basisschool maken leerlingen een enorme ontwikkeling door. Voor verplichte schoolvakken zoals rekenen en taal bieden scholen al verschillende hulpmiddelen aan. Maar hoe kun je als leerling geholpen worden om een beter beeld te krijgen van de – voor jou later interessante – beroepen? Momenteel zijn die mogelijkheden nog heel beperkt. Weet je niet van het bestaan van een beroep af? Dan kun je het later ook niet kiezen.
Bij WNTweb denken we dat er meer kansen zijn om de beeldvorming over toekomstige beroepen te vergroten. Daarvoor is hulp van bedrijven hard nodig. Jullie kunnen laten zien wat voor beroepen er allemaal zijn, wie de mensen zijn die in deze beroepen werken en wat die mensen in deze beroepen doen. Denk bijvoorbeeld aan ontwerpers en lassers van Buitelaar, die de grote letter “W” van de Wollebrand hebben gemaakt. Of de assemblagemedewerkers van De Gier. Zij maken aandrijfsystemen waarmee dakramen van kassen open en dicht kunnen. Zo zijn er nog tal van beroepen waarvan velen niet weten dat ze bestaan.
WNTweb is eind 2023 een beroepenbank gestart. Via de beroepenbank kunnen scholen bij aangesloten bedrijven gastlessen en bedrijfsbezoeken boeken. Op die manier willen wij allerlei beroepen laten zien. En wekken we interesse bij de kinderen om later voor een van deze bedrijven in de regio te gaan werken.
Inmiddels zijn al enkele tientallen bedrijven aangesloten die kinderen willen ontvangen. Uiteraard kunnen er nog veel meer bij. WNTweb wil zo veel mogelijk verschillende bedrijven, organisaties en beroepen laten zien.
Sluit je ook aan? Neem dan contact op met s.tegtmeier@wntweb.nl. We leggen graag uit hoe het werkt.