Dag van de Duurzaamheid gevierd door ondernemers én inwoners

In Westland is de Dag van de Duurzaamheid door ondernemers en inwoners  gevierd met een nieuw evenement; ‘Westland doet Duurzaam’. Ruim 400 mensen waren aanwezig in het World Horti Center voor lezingen, presentaties en een duurzaamheidsmarkt. Wethouder Energietransitie Pieter Varekamp heette de aanwezigen welkom, mede namens medeorganisatoren MKB Westland en VNO-NCW Westland-Delfland: “Het is prachtig dat we deze bijeenkomst voor het eerst tegelijk kunnen organiseren voor alle Westlanders; voor hen die bedrijfsmatig met energie bezig zijn en voor de gemiddelde Westlander die ook stappen wil maken in het terugdringen van fossiele brandstoffen. Gemeente Westland loopt voorop in de energietransitie; geothermie wordt hier zowel in de glastuinbouw als voor huizen ingezet. Verder steunen we de verduurzaming van bedrijventerreinen en winkelcentra. Voor inwoners kunnen energiecoaches en energiescans soelaas bieden, kortom we zijn volop in beweging.”

Hoofdgast op het evenement was André Kuipers die de aanwezigen meenam ‘in de ruimte’. De als arts opgeleide astronaut benadrukte de vele toepassingen van satellieten: “Denk aan het doen van weersvoorspellingen, de navigatie in de auto of communicatiemiddelen waarmee we dagelijks te maken hebben. Op een iets andere schaal is het belang van satellieten nog groter; het wordt ingezet bij rampenbestrijding, maar ook door boeren om ziektes op te sporen in gewassen. Uiteindelijk is de voedselzekerheid ermee gediend.” Ruimtevaart kost geld, maar innovaties zijn belangrijk volgens Kuipers: “Naast de satellieten die we dagelijks nodig hebben, zijn veel producten afkomstig uit of getest in de ruimtevaart; onder andere de camera van onze mobiele telefoon, airbags, rookmelders, isolatiedekens, zonnepanelen en veel medische apparatuur.”

Giel Biersteker van het gelijknamige bedrijf in Honselersdijk is een vaste bekende op duurzaamheidsevenementen: “Jarenlang zijn wij gastheer van de Dag van de Duurzaamheid geweest in ons meest duurzame bedrijfspand van Westland. Het is voor alle Westlanders leuk om in de 45 stands te zien wat er te koop is en wat er ontwikkeld wordt. Daar dragen we graag ons steentje aan bij!” Ook ’s-Gravenzander Piet Vijverberg is enthousiast over de goedbezochte bijeenkomst: “Ik ben actief in de VVE van een appartementencomplex uit de jaren ’80. We staan aan de vooravond van een verduurzamingsslag, dan is het goed om je te oriënteren. De bijeenkomst kende een lekker tempo, zo bleef het publiek geboeid luisteren!”

Michiel Ferwerda kreeg het slotwoord van dagvoorzitter Rob Veenman, hij bedankte de aanwezigen en prees de schwung die in de gemeentelijke organisatie zichtbaar is op het gebied van duurzaamheid: ”Als we allemaal een beetje doen, doen we met zijn allen iets heel groots. Mensen hebben vandaag kunnen zien wat er allemaal mogelijk is, ik adviseer mensen zich er verder in te verdiepen en daar ook plezier uit te halen. Van project naar project naar project realiseren we gezamenlijk een beweging!”

Meer informatie is vindbaar op www.westlandwoontduurzaam.nl

foto’s:   Mabel Böhms

https://wos.nl/televisie/gemist/westland-report

video: WOS