Brexit drukt stemming bedrijfsleven

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is het ondernemersvertrouwen gedaald. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) onder ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven. Een groeiend aantal ondernemers verwacht negatieve gevolgen van de Brexit.

Autobranche in mineur, bouw positief

In de meeste bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen in het eerste kwartaal minder dan in het vierde kwartaal van 2018. Vooral de ondernemers die zich bezighouden met autohandel en -reparatie zijn aan het begin van 2019 negatief gestemd. Voor het tiende kwartaal op rij is in de bouw het vertrouwen het grootst van alle bedrijfstakken. Ook in de zakelijke dienstverlening en bij groothandelaren is het vertrouwen bovengemiddeld.

Brexit drukt stemming

Bijna 1 op de 4 bedrijven verwacht gevolgen voor de bedrijfsvoering door de Brexit. Met name de vrijheid van verkeer van goederen en diensten wordt volgens ondernemers geraakt. 11 procent van de ondernemers verwacht dat er in het eerste kwartaal minder handel gedreven zal worden met Groot-Brittannië dan drie maanden geleden. Ook de omzetontwikkeling in het eerste kwartaal zal naar verwachting negatief beïnvloed worden door de Brexit. Ondernemers in de landbouw en de industrie verwachten het vaakst negatieve gevolgen van de Brexit.

Overijssel optimistisch, Noord-Hollanders niet

In Overijssel gevestigde ondernemers zijn het meest positief. Het regionale ondernemersvertrouwen in die provincie ligt begin 2019 hoger dan in het vorige kwartaal. Ook in Zeeland verbeterde het ondernemersvertrouwen. In de overige provincies kwam de stemmingsindicator aan het begin van dit jaar lager uit dan in het laatste kwartaal van 2018. De grootste daling komt voor rekening van het bedrijfsleven in Noord-Holland.

Tien jaar COEN

De COEN-enquête wordt sinds 2008 vier keer per jaar gehouden door het CBS, de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.