BIZ Centrum De Lier: ‘Het is nu of nooit’

Ondernemersvereniging Samenwerking in De Lier ondernam recent een tweede poging tot de oprichting van BIZ Centrum De Lier. Drie jaar geleden deed het dat ook al, maar toen was er onvoldoende animo. Gaat het nu wel lukken? Marcel Schuler, bestuurslid van Samenwerking, hoopt uiteraard van wel, maar zegt ook: ‘Het is nu of nooit!’

77 Ondernemingen, gevestigd in met name de Lierse Hoofdstraat ontvingen in oktober een brief van de gemeente Westland, waarin ze tot uiterlijk 15 november (anoniem) aan konden geven of ze wel of geen voorstander zijn van een BIZ Centrum De Lier. Op het moment van drukken (half november) was nog onduidelijk of er voldoende voorstemmers zijn. Voor de goede orde: van de 77 aangeschreven ondernemers moet 50% zijn stem uitbrengen en van die 50% moet 75% vóór de oprichting van de BIZ stemmen. “Gezien de tussenstand begin november zal het er echt om spannen”, zegt Schuler in zijn winkel Discus De Lier aan het begin van de Hoofdstraat. “Als ondernemersvereniging hopen we uiteraard dat voldoende winkeliers en andere bedrijven positief stemmen op ons voorstel, zodat BIZ De Lier er echt komt. Dat is belangrijk, omdat we daarmee met name meer financiële slagkracht krijgen om de dingen te organiseren die we willen organiseren. Dat is weer van belang voor de levendigheid en de continuïteit van onze bruisende dorpskern. Komt de BIZ er niet, dan gaan we uiteraard gewoon door op de manier waarop we het al jarenlang doen. Of we het dan over drie jaar (het initiatief tot een oprichting van een BIZ kan niet eerder dan drie jaar na een vorige poging, FL) nogmaals gaan proberen? Nee, dan staken we onze pogingen en leggen we ons er, weliswaar met pijn in ons hart, bij neer dat er onvoldoende draagvlak is. Het is dan niet anders. Maar laten we hopen op een positief scenario, dat zou geweldig zijn.”

Ondernemersklimaat

Of de BIZ er nu wel of niet komt, het centrum van De Lier is en blijft anno 2018/2019 een bijzonder verhaal. Welk dorp kan immers zeggen dat het nog altijd over zoveel florerende middenstand beschikt? “Het is echt uniek wat hier gebeurt”, beaamt ook Schuler. “Noem mij een plaats in Nederland waarin je op een bevolking van 11.000 mensen nog drie bakkers, slagers, fietsenwinkels et cetera hebt. Lierenaren zijn enorm klantentrouw, al moet gezegd dat die middenstanders dat met hun kennis en kwaliteit ook afdwingen. Ze moeten top presteren en doen dat over het algemeen ook. Dat zorgt voor een uniek ondernemersklimaat, waarop zelfs mensen van buiten De Lier afkomen. Het aantal klanten van buitenaf is groot, zeker ook door de komst vorig jaar van een Action. Daar profiteren we zeker ook van.”

Evenementen

Ook op het gebied van activiteiten is De Lier onderscheidend van andere Westlandse dorpskernen. Het aantal evenementen is legio, het aantal deelnemers groot, evenals de inzet en medewerking van talloze vrijwilligers. “We hebben hiervoor het Activiteitencommissie Samenwerking”, zegt Schuler. “Dat comité bestaat uit Marjoke Ton, John Bellekom en Q Keizer.  Deze mensen verdienen echt een dikke pluim. Ze worden gelukkig geholpen door heel veel vrijwilligers. Voorbeelden van activiteiten? We hebben net Halloween en de Sinterklaasintocht achter de rug, binnenkort is het weer WinterWonderland, een tweedaags evenement rond Kerstmis. Dan doen we altijd iets rond Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag en Pasen.  Maar vergeet ook zeker niet de succesvolle winkeliersacties van de afgelopen jaren. Die waren met hoofdprijzen als een auto en scooter enorm succesvol. Iedere winkelier wilde hier deel van uitmaken, wat betekende dat wij als ondernemersvereniging toch ook weer enkele nieuwe leden mochten verwelkomen. Inmiddels staat de teller op circa 120, dat is een schitterend aantal voor een relatief kleine gemeente als De Lier!”

“Noem mij een plaats in Nederland waarin je op een bevolking van 11.000 mensen nog drie bakkers, slagers, fietsenwinkels er cetera hebt”