Biografie Björn Kuipers (spreker tijdens Energiek Ontbijt)

Björn Kuipers, geboren in Oldenzaal op 28 maart 1973, is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn vader was een fervent amateur arbiter en supermarkt eigenaar. In beide zaken treedt Kuipers hem in de voetsporen. Hij is een ervaren scheidsrechter en fluit wedstrijden in de Eredivisie en in Europese competities. Vorig jaar floot Björn Kuipers de Champions League finale tussen Real Madrid en Atletico Madrid.
Zijn ontwikkeling als scheidsrechter kwam op gang toen hij mocht fluiten in het betaalde Nederlandse voetbal. Vanuit die positie mocht hij al snel fluiten op een internationale wedstrijd. Zo floot hij op de Europa- en de Champions League. In 2014 mocht Kuipers, als enige Nederlandse arbiter op het WK in Brazilië, drie wedstrijden fluiten maar moest vervroegd naar huis door de goede prestaties van het Nederlandse elftal. Behalve succesvol scheidsrechter is Björn Kuipers eigenaar van verscheidene supermarkten in zijn woonplaats Oldenzaal. Deze runt hij samen met zijn vrouw en zijn vader.
Als ervaren scheidsrechter en ondernemer maakt Björn Kuipers een imposante indruk op het podium. Hij vertelt over over stressbestendigheid, presteren onder de hoge druk en volhardendheid in de aanwezigheid van tegenstand.