Biersteker loopt voorop in duurzaamheid

Hemelsbreed is het een klein stukje; ‘Biersteker bouw, dak- en geveltechniek’ verliet dit jaar bedrijventerrein De Woerd in Naaldwijk en verhuisde naar de Boswoning in Honselersdijk, een onderdeel van het gebied Elsenbos. Ook hier wordt de daad bij het woord gevoegd en wordt gewerkt vanuit het meest duurzame bedrijfspand van Westland.

Aangenomen werk
Giel Biersteker begint in de jaren ’90 zijn ondernemerschap; hij werkt als aannemer in de glastuinbouw: “Ik ben al op jonge leeftijd gaan werken. Op mijn achttiende ben ik de tuin in gegaan en startte in ‘het aangenomen’. In de winter werkte ik bij Arie Vreugdenhil, hier bouwde ik bedrijfsruimtes en uiteindelijk is de appel niet ver van de boom gevallen. Ik ben me volledig gaan richten op de bouw, het vak van mijn vader.” De eerste bedrijfshal, althans een deel van de hal, staat in Maasland. Erna wordt ruimte gehuurd in ’s-Gravenzande, maar ruimtegebrek noopt tot een vertrek naar een groter pand.

Naaldwijk
Een verhuizing naar Naaldwijk vindt plaats in 2000, aan het Zuideinde wordt een bedrijfspand betrokken. Na acht jaar werd een pand gebouwd aan de Slotenmakerstraat, helaas breekt hier in 2015 een grote brand uit die het pand bijna volledig in de as heeft gelegd. “We hadden veel rook- en roetschade, gelukkig hebben we de projectmappen kunnen redden. Een tijdelijk onderdak bij De Voeght gaf ons de tijd om een zeer duurzaam pand terug te plaatsen. Toch bleven we groeien en daarmee ontstond wederom een ruimtevraag. In 2019 kon ik een deel van de tuin van Hans Kleyweg kopen en zo gingen we binnen vijf jaar voor de tweede keer nieuw bouwen.”

Duurzaam gebouw
’Kan niet’ bestaat niet. Dat heeft Biersteker getoond in zijn nieuwe pand; “De bouwwereld wil niet altijd veranderen, maar móét nu wel hervormen. Wij willen een voorbeeld zijn. Onze huisvesting is volledig energieneutraal; de 480 zonnepanelen voorzien ons gehele pand jaarrond van voldoende stroom, de twee warmtepompen en het klimaatplafond zorgen voor koelte en warmte en het geheel wordt geventileerd met frisse buitenlucht, de triple beglazing heeft een warmte werende coating, het regenwater wordt opgevangen in een silo van 20.000 liter en vormt een grijs watersysteem waarmee bijvoorbeeld de toiletten worden doorgespoeld, de KRION-gevelbekleding en witte dakbedekking werken luchtzuiverend en binnen én buiten is er veel groen.”

Vier takken
Hoewel Biersteker voluit ‘bouw, dak- en geveltechniek’ heet, is dit slechts één van de vier takken van het bedrijf. Ook ‘asbest & renovatie’, ‘service’ en ‘internationaal’ zijn volwaardige activiteiten. “95% van ons werk vindt plaats in de Randstad, de andere activiteiten vinden elders in Nederland plaats én internationaal. Bijzonder trots zijn we op het bouwen van de luchtverkeerstoren en terminal op St. Eustatius. We richten ons op bedrijven die willen bouwen tot 10.000 m², bij grotere projecten komen de innovatie en duurzaamheid onder druk te staan. Daar willen we juist in meedenken met onze 35 vaste medewerkers en 25 flexibele medewerkers.”

Gewoon gebleven
Hoewel toonaangevend straalt het bedrijf in elke vezel uit dat het gewoon is gebleven. “Zo zijn we betrokken bij sport op meerdere niveaus en doen we ook andere soorten sponsoring. ALS Westland en ook Team Westland kunnen al jarenlang op onze steun rekenen. Onze medewerkers stimuleren wij om te sporten in onze eigen fitnessruimte, je kunt hier worden begeleid of zelfs boksles krijgen. In het weekend kun je hier met familie of vrienden komen sporten. We proberen gewoon goed voor onze medewerkers, onze klanten en de wereld te zorgen. Dat is wellicht heel bijzonder, maar geeft ons een goed gevoel.” besluit Biersteker.

Meest vooruitstrevend in duurzaam ondernemerschap

biersteker.nl